Home / Algemeen Telecom Nieuws / Hoe duurzaam is de iPhone?

Hoe duurzaam is de iPhone?

Apple wil niet alleen de beste producten ter wereld maken, maar ook de beste producten voor deze wereld. Met deze slogan begint de webpagina over het klimaat van Apple. En eerlijk is eerlijk: Apple stelt veel in het werk om de gestelde milieudoeleinden te behalen. Zo zijn alle gebouwen van Apple ter wereld energieneutraal, wordt er veel aan recycling gedaan en streeft men bij elk product naar een minimale impact op het milieu. Echter bij de aanschaf van bijvoorbeeld een iphone xs abonnement, moet je je wel afvragen hoe ‘groen’ deze smartphone is.

Energie neutraal


Voorafgaand aan de introductie van de iPhone X-serie, lanceerde Apple een webpagina waarmee enkele van de belangrijkste onderscheidende factoren van de iPhone belicht werden. Belangrijk hierbij was de stelling van het bedrijf dat de iPhone meer is dan alleen een apparaat alleen. Van efficiënt energieverbruik tot recycling en privacy, elke iPhone is een product van ontwerpbeslissingen die onderweg worden gemaakt. Hiermee wil Apple de toon zetten binnen de branche door materialen veiliger te maken voor mens en milieu. Met elk product dat geproduceerd wordt en elke innovatie die op de markt wordt gezet, wil het bedrijf een positieve bijdrage leveren aan het milieu, de mens en de wereld. Een voorbeeld hiervan zijn de Apple datacenters die volledig energieneutraal zijn ingericht. Dat feit betekent dat elke dag miljarden iMessages worden verzonden met zonne-, waterkracht- en windenergie.

Milieu maatregelen


Aan de andere kant moeten we ook beseffen dat Apple, en alle andere technologische giganten, een enorme aanslag plegen op de beschikbare grondstoffen. In het boek “The One Device: The Secret History of the iPhone” heft de auteur Brian Merchant berekend dat er 34 kilo ruwe erts nodig is om een smartphone te maken. Sinds de introductie van de eerste iPhone zijn er wereldwijd bijna één miljard iPhones verkocht. Een simpele berekening verteld ons dan dat Apple voor de productie van de smartphones 34 miljard kilo ruwe erts heeft verbruikt. Bij het reinigen van de ruwe erts wordt ook nog eens 3.000 liter water gebruikt voor de reiniging van 1.000 kilo erts. Hieruit kan men concluderen dat elke geproduceerde smartphone goed is voor 100 liter vervuild water. Veel milieuactivisten zijn dan ook van mening dat Apple meer aandacht moet geven aan het hergebruik (recycling) van grondstoffen, het verlengen van de levensduur van de iPones en het achterwaarts compatibel maken van de software. Deze maatregelen zullen een aanzienlijk beter ‘duurzaam’ resultaat geven dan de huidige maatregelen die het bedrijf heeft genomen.

Jouw oude smartphone heeft waarde


Het mag wel duidelijk zijn dat Apple een ‘goed’ voorbeeld geeft voor de andere technologische producenten. Zo is het ‘GiveBack’ recyclingprogramma van Apple een goed begin. Via dit programma kan men de oude smartphone inleveren voor een Apple Store-cadeaukaart of korting op de aanschaf van een nieuwe iPhone. Helaas komen niet alle oude smartphones in aanmerking voor dit programma. In dat geval biedt Apple aan om de oude smartphone, ongeacht het model of de conditie, gratis te recyclen. Zo kan je met een oude Samsung Galaxy S6, met 32Gb geheugen circa € 75,00 en voor een iPhone 6s Plus circa € 175,00 inruilwaarde tegemoet zien. Een inruilactie die goed is voor het milieu en jouw portemonnee!

Over Gerard

Zie ook

Refurbished iPhone zeer in trek onder de jongeren

De afgelopen maanden zijn er door grote Nederlandse leveranciers van refurbished producten meer dan 369.000 …

Geef een reactie