Home / 4G in Nederland

4G in Nederland

4G komt in een zeer korte tijd naar Nederland. KPN was eerste die het heeft geintroduceerd. inmiddels hebben ook T-Mobile, Tele2 en Vodafone ook 4G geïntroduceerd. Wij leggen uit hoe het tot stand is gekomen en alle andere aanvullende informatie.

Alle informatie over 4G in Nederland bij:

kpn50x50 vodafone50x50 t-mobile50x50 tele250x50   nieuwsicoon

4G heb je in verschilende snelheden. Wij kunnen nu op dit moment in Nederlands snelheden tot maximaal 50MBps krijgen. Maar dit is nog niet het snelst wat 4G kan genereren. De snelheid van 4G of LTE+ kan tot maximaal 100MBps gaan. Dit is wellicht sneller dan het internet wat je thuis hebt. Met deze snelheden is het nieuwe werken mogelijk, want je bent overal connected met het meest stabiele internet tot nu toe.

Vergelijk nu 4G abonnementen

Welke providers komen met 4G ondersteuning?

Er zijn veel providers in Nederland. Ze komen niet allemaal met een 4G netwerk ondersteuning. De volgende providers komen met 4G ondersteuning:

KPN en Hi zijn als eerste die 4G introduceren. KPN en Hi hebben in februari 2013 4G geïntroduceerd. Niet alleen KPN en Hi hebben nu 4G. T-Mobile en Vodafone hebben inmiddels ook 4G geïntroduceerd.

T-Mobile heeft in november 2013 4G geìntroduceerd. Dit geldt ook voor MTV Mobile. Vodafone heeft in augustus 2013 4G geintroduceerd. Tele2 is de laatste die 4G moet introduceren. Wanneer dit gebeurd is nog niet bekent. De prijzen zijn al bekend van alle providers behalve Tele2.

4G Internet

Informatie over 4G in Nederland

4G in Nederland is door de frequentie veiling heel dichtbij gekomen. KPN is de eerste die het 4G netwerk in Nederland gaat introduceren. Daarna zullen al snel de overige providers volgen. In de loop van 2013 tot en met 2014 hebben alle providers die de pakketen hebben aangeschaft volledig 4G geïntroduceerd.

4G zal gefaseerd uitgerold worden. Dat betekent dat er niet overal gelijk 4G beschikbaar zal zijn. Grotere steden zijn eerst aan de beurt en daarna word het uitgebreid naar de kleinere plaatsen.

hi50x50

4G internet bij Hi

Hi is samen met KPN de eerste die 4G geïntroduceerd hebben in Nederland. De abonnementen voor 4G zijn inmiddels bekend, en zijn al te verkrijgen.

In het voorjaar kwam het 4G netwerk naar de randstad en dat is nu uitgebreid. Op dit moment heeft ongeveer de helft van Nederland toegang tot het 4G netwerk.

In totaal heeft KPN 15 vergunningen gekocht met een totale prijs van € 1.351.852.000

kpn50x50

4G internet bij KPN

KPN is de eerste die 4G gaat introduceren. De abonnementen voor 4G zijn inmiddels bekend gemaakt.

In het voorjaar komt de 4G netwerk dekking in Amsterdam, de noordelijke Randstad en westelijke Randstad waaronder Den Haag en Leiden. Vanaf de zomer van dit jaar (2013) wordt het voor de helft van de Nederlandse bevolking voorzien van 4G dekking. In de zomer van 2014 moet heel Nederland 4G kunnen gebruiken.

Het 4G netwerk van KPN is al actief en in gebruik genomen. Hi maakt ook gebruik van ditzelfde netwerk. Ook Hi is al actief op het netwerk, en klanten kunnen hier al gebruik van maken.

KPN heeft in totaal 15 vergunningen gekocht met een totale prijs van € 1.351.852.000

Dekkingskaart 4G KPN

4G-kaart-groen-KPN-0415

 

4G internet bij MTV Mobile

MTV Mobile heeft sinds november 2013 4G internet. Dit zit op hetzelfde netwerk als T-Mobile. MTV Mobile gaat landelijk 4G introduceren wanneer T-Mobile dit ook heeft geïntroduceerd.

Ook bij MTV Mobile krijg je gratis 4G netwerk. Je hoeft hier dus niets voor aan te passen. Wil je meer internet krijgen in je huidige bundel of hogere snelheden krijgen? Dan kan je altijd een aanpassing doen in je abonnement. Let wel op dat er een aantal voorwaarden gewijzigd kunnen worden.

MTV Mobile heeft in totaal 15 vergunningen gekocht met een totale prijs van € 910.681.000

vodafone50x50

4G internet bij Vodafone

Vanaf 5 augustus 2013 heeft Vodafone 4G gëintroduceerd in de randstad. Niet alleen heeft Vodafone hier 4G gëintroduceerd, maar ook het 3G netwerk is verbeterd. Deze snelheid hebben ze ook aangepast, waardoor klanten van Vodafone sneller en stabieler internet moeten hebben.

Alle nieuwe RED abonnementen met de 4G optie van Vodafone worden vanaf vandaag direct op het nieuwe netwerk geplaatst. Bestaande abonnementen worden in de loop van de maand over gezet naar het 4G netwerk. Eind van de maand moet iedereen in de randstad die deze optie heeft op het 4G netwerk zitten. Wil je weten of jij ook al 4G heb? Bekijk hier de dekkingskaart van Vodafone.

Vodafone zal in de loop van 2013 4G-ondersteuning introduceren. In eerste instantie gebeurt dat op verschillende lokaties in de Randstad. Naar verluid wordt er momenteel getest in Amsterdam. Er is nu al 4G netwerk te krijgen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. Hier worden ook regio’s meegenomen. Woon je in een andere plaats maar wel in de buurt van de grote steden? Dan kan het zo zijn dat er ook daar 4G te verkrijgen is.

Vodafone heeft op 18 november 2013 bekent gemaakt de uitrol van 4G versneld uit te willen voeren. Vodafone wilt per april 2015 landelijk 4G internet aan te kunnen bieden aan al hun klanten. Naar verluid kunnen nu zo ongeveer 500.000 klanten al gebruik maken van het 4G netwerk. Op dit moment kan je een maximum snelheid krijgen bij Vodafone van 50MBps.

Vodafone heeft bekend gemaakt het 4G netwerk ook voor bestaande klanten toegankelijk te wil maken. Hierdoor zullen alle iPhone 5-, Samsung Galaxy S3- en Nokia Lumia 920-gebruikers ook van het 4G netwerk gebruik kunnen maken.

Niet alleen gaat Vodafone 4G introduceren, maar ze gaan ook de snelheid van 3G verbeteren. Zo kan Vodafone alle klanten voorzien van veel sneller internet. In het nieuwe abonnement van Vodafone RED Super, zit de service dat je gratis over wordt gezet naar 4G wanneer dit beschikbaar is.

Vodafone heeft in totaal 9 vergunningen gekocht met een totale prijs van € 1.380.800.000

Dekkingskaart 4G Vodafone

vf-4g-progress-l

t-mobile50x50

4G internet bij T-Mobile

T-Mobile heeft aangekondigd om het 4G netwerk in het najaar van 2013 uit te rollen. Huidige abonnees zullen direct en zonder extra kosten van het 4G-netwerk kunnen profiteren wanneer het beschikbaar komt. Wel zal de snelheid dan beperkt, maar sneller dan het huidige 3G-netwerk zijn. Wat de snelheid voor de huidige klanten zal zijn is nog niet bekend. Door je abonnement te vernieuwen of aan te passen kan je de snelheid verhogen. Let wel dat dan de abonnementsvoorwaarden mogelijk veranderen.

Update 18 november 2013:

T-Mobile heeft afgelopen weekend 4G internet uitgerold. Hierbij hebben ze snelheden tot maximaal 50MBps. Alle klanten worden gratis overgezet naar het nieuwe internet van T-Mobile. De klanten die ook al een 4G-toestel hebben, zien dit direct wanneer ze in de buurt zijn van een 4G netwerk. Ook heeft T-Mobile een abonnement gelanceerd met 10 GB aan data. Zo kan je nog langer connected zijn en bijvoorbeeld filmpjes van hogere kwaliteit bekijken zonder dat je internet snel op gaat.

Om gebruik van het 4G-netwerk van T-Mobile te kunnen maken heb je een 4G-toestel nodig zoals de iPhone 5, de Samsung Galaxy S4 of de HTC One.

T-Mobile heeft in totaal 15 vergunningen gekocht met een totale prijs van € 910.681.000

Dekkingskaart 4G T-Mobile

t-mobile-begint-met-uitrol-4g-netwerk-t-mobile-4g

Welke toestellen zijn geschikt voor 4G?

Enkele voorbeelden van toestellen die geschikt zijn voor 4G zijn de:

Samsung Galaxy S4 mini voorkant   iPhone 5 Voorkant Zwart  Sony Xperia E voorkant  HTC One voorkant

Nokia Lumia 1020 voorkant Samsung-Galaxy-s3-wit-voor  Samsung Galaxy Note 3 voorkant

Apple telefoons met 4G internet:
iPhone 5s, iPhone 5c en iPhone 5

Samsung telefoons met 4G internet:

Galaxy S4, Galaxy S3, Galaxy S4 mini, Note 2 en Note 3

HTC telefoons met 4G internet:

One en HTC One mini

Sony telefoons met 4G internet:

Xperia Z1 en Xperia Z

Nokia telefoons met 4G internet:

Lumia 920, Lumia 925 en Lumia 1020

LG telefoons met 4G internet:
G2 4G

In de loop van het volgend jaar zullen er meer toestellen uitkomen die 4G ondersteunen.

De iPhone 5 werkt alleen op de 1800MHz frequentie. KPN zal 4G niet op 1800MHz aanbieden, Vodafone, T-Mobile en Tele2 daarentegen wel.

Hoe werkt een mobiel netwerk 3G/4G

Wat is 4G?

4G is het netwerk wat gebruikt kan worden voor internet. Dit is een snellere verbinding dan het huidige 3G netwerk. Snelheden kunnen bij 4G internet oplopen tot 100MB/s. Hierdoor kunnen wij sneller internetten. De snelheid zal zeker blijken als er een filmpje gedownload of gestreamed wordt. Ook zullen webpagina’s veel sneller geladen zijn

4G kan op verschillende frequenties ingevoerd worden. In Nederland zal dit op de volgende frequenties gebeuren:

  • 800 MHz
  • 1800 MHz
  • 2100 MHz
  • 2600 MHz

KPN zal het 4G netwerk als eerste uitrollen. Dit zal KPN introduceren op het lege 800MHz netwerk. Vodafone en T-Mobile wachten totdat het GPRS verplaatst gaat worden van 1800MHz naar een andere frequentie. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid op 1 juli 2013 gebeuren.

4G internet in een notendop

Het onderstaande filmpje geeft een duidelijk beeld van wat 4G is en wat de voordelen zijn.

Wat kost een frequentie bij de frequentieveiling?

De frequentieveiling wordt gebasseerd op de onderzoeken die in de afgelopen jaren zijn gedaan. Daarnaast werd er bekeken wat er in Duitsland gebeurde bij een zelfde soort veiling, deze resultaten werden meegenomen voor de veiling in Nederland.
Op deze manier is het Agenschap voor de Telecom op de pakketprijzen voor de vergunnigen gekomen. In totaal is er een opbrengst van € 3,8 miljard.

Met 42 verkochte vergunningen is de gemiddelde prijs € 93 miljoen per vergunning.

Frequentie veiling, hoe werkt het?

In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd wat er precies gebeurd bij de frequentieveiling.

 

4G internet bij Tele2

Tele2 is druk en intensief bezig met het maken van een grote inhaalslag. Waar de provider eerst bekend stond als de laatste grote provider die zich aan een 4G-netwerk waagde, is Tele2 inmiddels uitgegroeid tot een geduchte concurrent op de markt van mobiel internet. Ook de -inmiddels welbekende- ‘Omdat het kan’ reclames en de inzet van eigen fysieke winkels, hebben bijgedragen aan een significante opmars in populariteit en naamsbekendheid vanhet bedrijf.

In de afgelopen maanden heeft Tele2 de dekking van haar 4G-netwerk verder uitgebreid en verbeterd. Klanten van Tele2 hebben nu in grote delen van Nederland buitenshuis 4G-dekking. Tele2 is echter van plan om heel Nederland in 2016 voorzien te hebben van 4G-dekking; zowel binnen- als buitenshuis. Tot die tijd kunnen klanten die woonachtig zijn in plaatsen waar Tele2 nog geen 4G-dekking biedt, vertrouwen op het 2/3G-netwerk dat deze klanten gewend zijn. Kijk voor de actuele 4G-dekking in Nederland naar onze dekkingskaart.

Tele2 maakt gebruik van een eigen 4G-netwerk, dat in 2016 een landelijke dekking zal hebben. Een groot verschil ten opzichte van de concurrentie is te vinden in de prijs; Tele2 biedt doorgaans een bovengemiddelde databundel met een premium toestel tegen fors lagere maandelijkse kosten. Op gebied van internetsnelheid kan Tele2 zich meten met de grote(re) 4G netwerken in de randstedelijke gebieden. Tele2 geeft aan dat snelheden van 225Mb/s zijn gehaald in de eigen testomgeving.

Oude 4G info over Tele2

Deze provider heeft goede zaken gedaan bij de frequentieveiling en het laagste bedrag betaald voor de 4G-vergunningen. Dit houdt waarschijnlijk in dat de 4G-abonnementen en -bundels goedkoper zullen zijn dan die van de 3 grote providers. Welke prijzen Tele2 gaat hanteren is nog niet bekend.

Het is helaas nog niet duidelijk in welke periode Tele2 4G gaat introduceren. Ook is het nog niet duidelijk of de iPhone 5 op het netwerk van Tele2 gaat werken.

Tele2 heeft in totaal 2 vergunningen gekregen met een totale prijs van € 160.813.000

Hoe snel is nu 4G internet?

In het onderstaande filmpje zie je hoe snel 4G op dit moment is.