Home / Populaire besturingssysteem

Populaire besturingssysteem

Android operating system   iPhone operating system   Blackberry operating system   Windows Phone operating system

Populaire telefoon besturingssystemen

In de Nederlandse markt zijn verschillende Mobiele Operating Systemen beschikbaar voor de mobiele apparaten. Natuurlijk is Apple met het iOS marktleider maar verliest zeer snel marktaandeel aan voornamelijk Google’s Android Operating Systeem. De strijd tussen de verschillende Mobiele Operating Systemen is in Nederland en de rest van de wereld in alle hevigheid losgebarsten. Een van de hoogtepunten was onder andere de juridische strijd tussen de ontwikkelaars van de belangrijke Mobiele Operating Systemen waarbij Apple en Microsoft aan de ene kant en Google aan de andere kant lijnrecht tegenover elkaar stonden. Mogelijk heeft Google om deze reden de mobiele tak van Motorola gekocht. Door de doordachte marktpenetratie van Google’s Android heeft Google een dominante positie kunnen verwerven in de Nederlandse Smartphone en Tablet markt. Mede door het aangaan van strategische samenwerking met belangrijke producenten van Mobiele apparaten (zoals Samsung, Sony, HTC, LG, Sony Ericsson etc.) en toonaangevende Mobiele Operators (zoals T-Mobile, Telefónica, Vodafone en anderen) heeft Google de beschikking over een ijzersterk marketing concept waarmee men een optimale penetratie van de Nederlandse en wereld markt kan bewerkstelligen. Op dit moment hebben zelfs vier op de tien Nederlanders een Android Smartphone, een zeer opmerkelijke prestatie gezien de eerste Android Smartphone in Nederland pas in 2009 werd gelanceerd door T-Mobile.

Overige besturingssystemen

Telefoons uit begin jaren 2000 zijn totaal niet meer te vergelijken met de smartphones van tegenwoordig. Mobiele telefoons zijn tegenwoordig kleine handige computers geworden waarbij bellen bijna overbodig is. Tegenwoordig gebruiken consumenten hun smartphone voor internet, filmpjes, tekstverwerken en applicaties. Maar naast de grote aandelen van iOS en Android zijn er ook nog sub OS’s die vooral bekend zijn van vroeger.

Welk besturingssysteem of OS het mobieltje heeft is dan ook essentieel voor zijn potentie. Voor mobiele telefoons zijn eigenlijk zeven besturingssystemen beschikbaar die (bijna) allemaal gebaseerd zijn op Windows, Mac OS X of Linux. Zoals besproken regeren Android en iOS de markt. Hieronder zullen een aantal kleiner OS’s worden besproken.


Symbian

Symbian OS staat op bijna alle mobieltjes van Nokia voor dat Nokia overstapte naar Windows Phone. Maar ook andere fabrikanten maken er veel gebruik van. Minder opvallend, maar het grootste mobiele OS wereldwijd. Door de snelle ontwikkeld van Android en iOS heeft Symbian groot deel van de markt verloren.


webOS

webOS is het mobiele OS van HP en voorheen van Palm. Na de overnamen van HP had webOS een grote toekomst. Alleen tot op heden hebben ze geen voet aan wal kunnen zetten in Europa waardoor het marktaandeel minimaal is. Er zijn wel plannen dat het OS open source wordt. Dit kan er voor zorgen dat het snel in waarde kan stijgen.


Windows Mobile

Microsoft maakt Windows Mobile voor smartphones maar dit was geen geslaagd project. Nu met Windows Phone probeert Microsoft het opnieuw. Doordat Windows Mobile vroeger wel populair was, heeft het in de loop er tijd marktaandeel kunnen winnen.