Android Google Operating System

Android operating system   iPhone operating system   Blackberry operating system   Windows Phone operating system

Google Android

Google Android, beter bekend als alleen Android, is een besturingssysteem voor mobiele telefoons. Tegenwoordig zijn er ook al tablets die gebruik maken van Android. Google Android dankt zijn naam aan de originele oprichter (Android Inc.). In 2005 nam Google Android over, waardoor dit besturingssysteem de officiële naam ‘Google Android’ draagt. Wie gebruikt maakt van een smartphone, heeft grote kans dat deze gebruik maakt van Android. Dat komt de telefoon ten goede, want Android kent enorm veel mogelijkheden. En dat is dan ook de reden dat er veel Android smartphones worden versterkt bij nieuwe abonnementen.

Voor Google Android verschijnen regelmatig updates. Aan deze updates worden namen gekoppeld zodat ze gemakkelijker te herkennen zijn. De meest recente versie, namelijk 4.0, heeft de naam ‘Ice Cream Sandwich’ meegekregen en dateert van 19 oktober 2011. Android 5.0 wordt verwacht in juni 2012. Deze nieuwste versie gaat ‘Jelly Bean’ heten. Een update wordt doorgaans niet automatisch binnengehaald op een smartphone. Ook is de update niet voor alle telefoons met Android te gebruiken. Dit komt omdat de verschillende smartphones met Android verschillende hardware heeft en niet aan bepaalde eisen hoeft te voldoen.

Werking Google Android

Om een smartphone te laten functioneren, moet er een besturingssysteem geïnstalleerd zijn op de telefoon. Dit is net als bij een computer. Bij een Google Android smartphone is dit besturingssysteem geïnstalleerd op de mobiele telefoon. Hierdoor kan er gebruik gemaakt worden van de functies van Google Android.

Door middel van talloze opties wordt de naam smartphone eer aan gedaan. Hoe Google Android werkt, is al te merken vanaf het moment dat het scherm aan gaat. Op het scherm verschijnen de tijd, het weer en de gewenste snelkoppelingen. Ook kunnen er naar wens widgets en meer snelkoppelingen worden toegevoegd. Met een vingerbeweging over het touchscreen komen er andere pagina’s tevoorschijn, waar nog meer widgets op geplaatst kunnen woorden. Deze zogenaamde widgets geven de gebruiker snel informatie zonder daarvoor een applicatie hoeven te openen.

Maar Google Android biedt meer dan alleen een gebruiksvriendelijke en strakke beginpagina. Door vele opties kan de telefoon geheel aangepast worden naar wens. Het aanpassen van beveiliging, geluid, thema’s, accounts en energie-opties behoren allemaal tot de mogelijkheden. De knoppen die bij demeeste Android smartphones onder het touchscreen geplaatst zijn, hebben doorgaans de functies ‘Terug’, ‘Menu’ en ‘Home’.

Een Google Android smartphone functioneert optimaal wanneer er een abonnement is afgesloten met mobiel internet. Widgets maken veelal gebruik van internet, en deze werken niet wanneer er geen internetverbinding is. Het meest recente nieuws of de nieuwste beurskoersen kunnen alleen worden opgehaald als er WiFi-verbinding of mobiel internet beschikbaar is. Met internet kan Google Android ook mails verwerken en agenda’s synchroniseren. De smartphones van nu zijn gericht op de sociale netwerken. Er zijn veel applicaties en widgets beschikbaar voor bijvoorbeeld Twitter, Hyves en Facebook. Om onderweg up-to-date te blijven en het laatste nieuws te blijven volgen, is Android in combinatie met mobiel internet een uitstekend duo.

Apps met Google Android Play

Om de telefoon helemaal naar wens in te kunnen richten, kan er gebruik worden gemaakt van de Android Play. Android Play is een online winkel waar zowel gratis als betaalde applicaties gedownload kunnen worden. Standaard is Android Play als een applicatie geïnstalleerd op de smartphone, zodat er vanaf de telefoon meteen apps gedownload kunnen worden. Er is keuze uit meer dan 450.000 applicaties. Valt de keuze op een betaalde applicatie, dan dient deze te worden afgerekend met een creditcard. Een gratis applicatie vereist alleen registratie van een Google-account. Er is mobiel internet of WiFi nodig om de applicaties te downloaden. Voor grotere applicaties wordt een WiFi-verbinding geadviseerd.

De populairste Android applicaties van dit moment zijn onder andere Whatsapp, Facebook en Skype, allen gratis. Populaire spelletjes zijn Angry Birds (betaald), Wordfeud, Doodle Jump (betaald) en Draw Something (betaald).

Google Android logo

Android 4.0 review

Android toestellen

Niet alle smartphones maken gebruik van Google Android. De Blackberry en iPhone bijvoorbeeld, maken gebruik van een ander besturingssysteem. Ook zijn er mobiele telefoons die gebruik maken van Windows. Toch is er ruime keuze voor diegene die een mobiele telefoon met Google Android wil aanschaffen bij een abonnement.


Google Android abonnement met HTC:

De meeste HTC’s gebruiken Google Android, met uitzondering van enkele modellen die Windows gebruiken.


Google Android abonnement met LG:

De nieuwste modellen van LG zijn uitgerust met Google Android, al gaat het meestal wel om een eerdere versie. Tegenwoordig heeft LG ook een Windows Phone versie.


Google Android abonnement met Samsung:

Vrijwel alle modellen van Samsung maken gebruiken van Google Android.


Google Android abonnement met Sony:

De bekende types smartphones van Sony draaien op Google Android.

Er zijn ook andere modellen die uitgerust zijn met Google Android.