Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in rekening worden gebracht, blijft het opletten met het mobiele gebruik in het buitenland. Buiten de EU wordt geacht de roaming uit te schakelen, maar dat blijkt niet altijd de data verbinding tegen te houden. Dat is al gebleken bij een aantal vakantiegangers, die onverhoopt een hoge rekening ontvingen na hun vakantie. Nadat zij dit gemeld hadden bij hun provider, is dit direct uitgezocht.

Verbinding met zendmast

Zo blijkt dat met de telefoon data uitgewisseld kan worden met een zendmast. Ook als de roaming aan staat. Nu gaat het niet om een grote hoeveelheid data. Maar mocht je voor een langere periode in de buurt van de zendmast zitten, dan kan dat behoorlijk oplopen, met alle financiële gevolgen die daarbij horen. De betreffende provider Youfone heeft hier in de media meerdere verklaringen voor gegeven. Telefoons kunnen toch verbinding maken met de datanetwerken, ondanks dat 3G, 4G en zelfs de wifi verbinding uit is geschakeld.

Uitzonderlijke gebieden

Maar niet alleen buiten de EU komen deze problemen voor. Ook binnen de EU kunnen er omstandigheden voorkomen, die kunnen leiden tot verrassende telefoonkosten. Hoewel we binnen de EU onze roaming nu aan laten, zijn er plekken waarbij de normale bundel niet geldig is. Zo bestaan er gebieden die daar buiten vallen, waardoor er gewoon geld of zelfs een hoger tarief in rekening wordt gebracht voor roaming, zoals in de gebieden als Monaco, Vaticaanstad of Andorra. Ook als je op zee bent, kan de telefoon verbinding maken met een maritiem of satelliet netwerk die hogere kosten met zich mee brengen. Controleer wanneer je op vakantie gaat daarom goed de plaatsen waar je heen gaat en of daar jouw normale bundel geldt.

Controleer roaming en limiet

Het maakt niet uit van welke telefoon je gebruik maakt. De data verbinding kan met alle toestellen plaatsvinden. Wel is het goed te kijken naar de werkwijze van jouw provider. Zo wordt de roaming automatisch uitgeschakeld bij sommige providers, wanneer je bepaalde landgrenzen over bent. Dit ter bescherming van de data roaming en oplopende kosten. Telefoongebruikers hebben dan de mogelijkheid zelf de roaming aan te zetten en vervolgens de limiet vast te stellen.

Tips voor het buitenland

Waar je ook bent in het buitenland, binnen of buiten de EU, aangeraden wordt toch de data roaming uit te schakelen. Zet deze alleen aan als je werkelijk op het internet wilt. Hier zitten toch veel voordelen aan. Zo ben je niet constant online en bespaar je ook nog de batterij. Zeker in het geval van een ontspannen vakantie, draagt het uitschakelen van de roaming ook bij aan de rust. Dat is bij een zakenreis een ander verhaal. Ook dan geldt zorgvuldig om te gaan met de dataverbinding, om daarmee de kosten toch in de hand te houden. Natuurlijk ontkom je niet aan het lezen en beantwoorden van de e-mail, maar schakel het updaten en synchroniseren van mail en social media uit. Ook dat kan data verbruiken, die je later terug vindt op de rekening.

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie