Geen Android en Google meer voor Huawei

Deze maand werd bekend gemaakt dat Google de toegang tot het Android-besturingssysteem beperkt voor telefooneigenaren met een Huawei telefoon. De aanleiding hiervoor zijn de strengere regels die zijn opgesteld door het Amerikaanse ministerie van Economische zaken. Dit betekent echter niet dat de huidige gebruikte telefoons niet meer werken. Gebruikte en nog te ontwikkelen toestellen zijn wel al door Google geautoriseerd en kunnen nog wel werken. Wel heeft het gevolgen voor de nieuwe toestellen die nog gemaakt worden. Daarom zoekt Huawei naar nieuwe oplossingen, zodat de klanten niet te maken hebben met een Android-besturingssysteem dat niet bijgewerkt kan worden.

Gevolgen voor de beveiligingsupdates

Een ander probleem is de beveiliging van de telefoon, dit verloopt namelijk ook via het besturingssysteem. Ook hierover heeft Huawei laten weten dat beveiligingsupdates en diensten voor Google Play Protect nog geleverd blijven worden. Dat geldt voor zowel de smartphones als de tablets van Huawei. Voor nieuwe telefoons geldt dat niet meer. Bij de nieuwe Huawei-toestellen kunnen geen beveiligingsupdates meer uitgevoerd worden. Ook moeten deze smartphones het doen zonder Google Play Protect.

De zwarte lijst

Al een poos kwamen vanuit President Trump geluiden over mogelijke spionageactiviteiten door China via de Huawei telefoon. Deze telefoonfabrikant staat nu op de zwarte lijst van Trump. Het is een lijst die is opgesteld waarin de bedrijven staan die een nationaal veiligheidsrisico vormen voor de Verenigde Staten. Veel gebruikers van de Huawei zijn hierdoor de dupe geworden van een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Het gevolg is dat Google de apps en diensten niet meer kan leveren aan Huawei.

Geen veranderingen voor huidige telefoons

Zoals eerder vermeld zullen huidige gebruikers van de Huawei weinig problemen merken van deze sancties. Het Android-besturingssysteem van deze telefoons beschikt wel over de Google-goedkeuring en kunnen daardoor nog bijgewerkt worden volgens de laatste updates. Voor deze gebruikers is Android niet beperkt en kunnen dus nog gebruik maken van de veiligheid die dit systeem te bieden heeft. De Google Play Store zal nog steeds de bescherming bieden.

Gevolgen voor de nieuwe modellen

Voor nieuwe telefoons kan alleen het opensource deel nog gebruikt worden. Deze staat ook bekend als de AOSP, het Android Open Source Project. Dit is nog steeds Android, maar dan het eenvoudige besturingssysteem. Hier vallen niet de apps Gmail, YouTube en Google Maps onder. Het besturingssysteem is als het ware gedegradeerd. Wel kunnen er nog steeds beveiligingsupdates uitgevoerd worden met AOSP, maar de updates zijn wel later beschikbaar dan normaal. Daarnaast is de Play Store van Google met deze Android versie niet toegankelijk voor de gebruikers. Wel kunnen ze nieuwe apps downloaden via de AppGallery van Huawei zelf.

Toekomst met het Huawei besturingssysteem

De Huawei-telefoon wordt zeker niet onbruikbaar. Zeker bij de oude telefoons die nu al in gebruik zijn, zal de service van Android en Google niet wijzigen. Mochten gebruikers merken dat apps niet meer te vinden of bij te werken zijn, dan kunnen ze in de AppGallery andere apps zoeken die overeenkomen met deze apps.

Veel Chinese bedrijven, zo ook Huawei, waren al enigszins voorbereid op dergelijke sancties. Ze waren dan ook al bezig met de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem.

Over Gerard

Zie ook

Ontdek de voordelen van Dual SIM

Ontdek de voordelen van Dual SIM

In een wereld waarin communicatie een integraal onderdeel van ons dagelijks leven is geworden, zijn …

Geef een reactie