We wisten dat het er aan zat te komen, maar nu is het zover. Vanaf 1 juli is het appen op de fiets verboden. Oftewel, het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Iets wat door veel mensen al regelmatig is geroepen, is nu uiteindelijk een regel geworden. Lange tijd werden we steeds meer gewezen op de gevaren van de smartphone. Zelfs als voetganger is het niet raadzaam om continue gefocust te zijn op de mobiele telefoon. Alleen de apps en social media vragen steeds meer onze aandacht. Nu is er een regel voor vastgesteld, maar juist nu wordt het voor ons alleen maar moeilijker niet de smartphone in onze hand te hebben.
Betere aandacht
We zijn nou eenmaal gewend continue onze online status te vernieuwen en die van anderen bij te houden, reacties te plaatsen, foto’s te maken en berichten te schrijven. Hoe kort en snel ze ook zijn, zo opeengestapeld vragen ze behoorlijk veel aandacht. Uit cijfers van een onderzoek van Deloitte blijkt dat de smartphone tijdens het fietsen gewoon wordt gebruikt door 49 procent van de gebruikers. Van de fietsers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar is dat maar liefst rond de 75 procent. Wordt het voor ons wel mogelijk de smartphone in onze zak of tas te houden, als we deelnemen aan het verkeer?
Oortjes en koptelefoon
We hebben geen keus per 1 juli, want dan doet de wet zijn intrede die verbied gedurende het fietsen mobiel elektronische apparaten te gebruiken. Alles moet vanaf die datum handsfree plaatsvinden wanneer je op de fiets bent. Dat geldt ook voor navigeren en muziek luisteren. Het beluisteren van het geluid, kan dan dus alleen maar plaatsvinden via oortjes of een koptelefoon. Ook daarvoor gelden regels. Zo mag het geluid niet te hard staan en mag je maar met een oortje in fietsen.
Veilig stilstaan
Wel mag je de smartphone bedienen tijdens het stilstaan, maar dat mag natuurlijk ook niet op iedere willekeurige plek. De veiligheid moet daarbij wel gewaarborgd blijven. Dat wil zeggen dat je wel een geschikte plek moet hebben, om stil te staan met de fiets. Zomaar op een fietspad stil staan, is dan ook geen goede optie. Je belemmert dan andere fietsers of verkeersdeelnemers.
Effectieve boete?
Onthoud dat het naleven van deze nieuwe wet streng wordt gecontroleerd. Iedereen die na 1 juli toch betrapt wordt met het bedienen van de smartphone of een ander elektronisch apparaat op de fiets, kan een boete krijgen van 95 euro. Daar komen dan ook nog de administratiekosten bij. Deze boete moet veel fietsers motiveren de smartphone toch te negeren als ze op de fiets zijn. Hoe moeilijk dat wellicht ook is, maar op deze manier moet het veiliger worden voor iedereen om deel te nemen aan het verkeer. Je zal uiteindelijk zien, dat fietsen zonder appen veel effectiever is en je zo veel prettiger beweegt op de fiets.