11 augustus 2013 Verdwijnt de KPN in een Mexicaanse wrap?

Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil, waar de steenrijke miljardair Carlos Slim grootaandeelhouder is, wil een meerderheidsbelang in de KPN nemen. América Móvil, dat nu bijna 30 procent van de aandelen van de KPN bezit, is druk bezig om zijn belangen in het Nederlandse telecombedrijf uit te breiden. Als zij meer dan 30 procent van de aandelen bezitten, zijn zij wettelijk verplicht om een openbaar bod op alle andere uitstaande aandelen uit te brengen. Door deze overnamegeruchten en door de bekendmaking dat América Móvil € 2,40 per aandeel gaat bieden, boekten de aandelen KPN afgelopen vrijdag een winst van 16 procent.

De bovenstaande wettelijke regeling is dan ook misschien wel de reden waarom América Móvil de samenwerkingsovereenkomst met de KPN heeft beëindigd. In deze samenwerkingsovereenkomst was opgenomen dat América Móvil het belang in de KPN zou beperken tot minder dan 30 procent. Door de opzegging van deze overeenkomst wordt de druk op de KPN verder opgevoerd waardoor América Móvil meer kansen van slagen heeft om een meerderheidsbelang in de Nederlandse telecomgigant te krijgen. Hiermee hoopt de Mexicaanse telecomgigant ook de verkoop van KPN dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica voor 8,1 miljard Euro te kunnen blokkeren.

Met de overname van de KPN en zijn dochters hoopt América Móvil vaste voet op het Europese telecommarkt te krijgen. Ook de timing van de Mexicaanse telecomgigant is uiterst zorgvuldig gekozen omdat de KPN nu midden in de uitrol van het 4G netwerk zit. Naast zijn belangen in de KPN heeft América Móvil ook belangen in Telecom Austria waardoor het bedrijf een sterke positie in de Europese telecommarkt. Nederland zal hierbij dienen als een springplank naar andere landen in West Europa terwijl Oostenrijk de ideale springplank is naar andere landen in midden- en oost Europa.

América Móvil waarschijnlijk alleen interesse in de mobiele divisie van de KPN waardoor de vrees bestaat dat de andere divisies van de KPN doorverkocht zullen worden. Omdat de KPN eigenaar is van een groot deel van het Nederlandse communicatienetwerk veroorzaakt de mogelijke overname veel politieke onrust in Den Haag. Verschillende politici zijn dan ook van mening dat voorkomen moet worden dat de KPN in buitenlandse handen valt. Het mag, volgens deze politici, namelijk nooit zo zijn dat buitenlandse ondernemingen zeggenschap krijgen over een infrastructuur die zeer belangrijk is voor de Nederlandse maatschappij.

De komende weken zal duidelijker worden of América Móvil een meerderheidsbelang in de KPN zal nemen of dat de politiek hier een stokje voor gaat steken zodat de KPN gewoon Nederlands blijft.

Bron: RTL Nieuws, Reuters, Telegraaf, RTL-Z, Converge en ACM

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie