15 augustus 2013 Is Apple in staat om nieuwe innovaties te lanceren?

15 augustus 2013

Tim Cook, de president-directeur van Apple, wordt door zijn raad van commissarissen onder druk gezet om het adopteren van nieuwe technologieën te versnellen. De raad van commissarissen maakt zich zorgen over het dalende marktaandeel van Apple, de kracht van Android en de sterk gekaderde marktsegmenten waarin Apple opereert. Volgens de raad van commissarissen is de iPad, in de tijd dat Steve Jobs nog leiding gaf aan het concern (2010), de laatste echte innovatie die Apple heeft kunnen lanceren.

In de rol van motivator en innovator is Apple aan alle kanten voorbijgestreefd door de grote concurrenten Samsung en het Android conglomeraat. Het wereldwijde marktaandeel van Apple is in het laatste half jaar met meer dan 3 procent onderuit gegaan en bedraagt nog maar 13,1 procent. Hiernaast is Apple alleen maar gepositioneerd in het high-end  segment, een segment waar geen of nauwelijks groei te verwachten is. De grote concurrent Samsung is in alle marktsegmenten sterk vertegenwoordigd en profiteert nu van de groei die in het lage segment van de markt plaats vindt.

Al deze factoren heeft de raad van commissarissen doen besluiten om de druk op Tim Cook te verhogen. Al eerder had Tim Cook aangekondigd dat er voor Apple grote dingen stonden te gebeuren in de tweede helft van 2013. De laatste geruchten over de lancering van nieuwe iPhone producten in september geven Tim Cook nu nog enige speling. Echter zijn deze nieuwe iPhones naar verwachting niet de innovaties die de raad van commissarissen in gedachte heeft. Mogelijk dat er echt gesproken kan worden over innovatieve producten als Apple erin slaagt om de iPhone mini en de iPhone Phablet in september te lanceren. In ieder geval zijn de aandelen van Apple de afgelopen week de lucht ingeschoten door de geruchten van een op handen zijnde lancering van een nieuwe iPhone.

Voor ons is het nu afwachten wat Apple ons de volgende maand gaat voorschotelen!

Bron: Apple, Reuters, Forbes en TechChain

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie