Het SMS bericht vierde gisteren haar 20 jarige jubileum

05 december 2012

Alhoewel veel mobiele telefoon gebruikers tegenwoordig eerder Pingen of Whatsappen dan een SMS’je versturen, was het uiteindelijk de SMS die ervoor zorgde dat de mobiele telefoon inmiddels niet meer weg te denken is. Het begon allemaal 20 jaar geleden allemaal erg onschuldig.

Het eerste SMS berichtje werd namelijk 20 jaar geleden verstuurd in het Vodafone test lab. 3 December 1992 verstuurde een Vodafone medewerker namelijk een SMS’je naar zijn baas om hem een fijn kerstfeest te wensen. De eerste jaren was de SMS dienst niet voor consumenten bedoeld maar puur voor telecom providers om snel met elkaar in contact te komen.

In 1999 besloten de telecom providers eindelijk om de SMS dienst ook beschikbaar te stellen voor het grote publiek.  Het bleek ongenadig succes te zijn en inmiddels kun je abonnementen krijgen met onbeperkt SMS’jes terwijl onbeperkt bellen minder populair is. In het begin was het versturen van een SMS nog redelijk prijzig. Je telde al snel 0.25 euro cent neer voor een SMS’je waardoor in het begin veel Nederlanders nog liever een telefoontje pleegden. Maar dankzij de verlaging van de tarieven en de drukke lifestyle van tegenwoordig won het SMS berichtje steeds meer aan populariteit.

Diensten als WhatsApp en Ping zijn dan weer afgeleid van SMS. Zonder de komst van SMS waren deze diensten er waarschijnlijk ook niet geweest. Alhoewel de SMS op zijn retour is, is het interessant om te lezen hoe het 20 jaar geleden allemaal begon.

Stuur jij nog regelmatig SMS’jes of gebruik jij inmiddels andere manieren om in contact te blijven met je vrienden en familie?

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie