05 december 2012 Apple overweegt van Premium label af te stappen

05 december 2012

Apple staat bekend om haar zogeheten “Premium” uitstraling. Dit houdt in dat de Apple producten in het hoogste prijsklassement zitten van de tabletmarkt en de smartphone markt. Toch kiezen veel consumenten voor de Apple producten ondanks de hoge prijs omdat het gelijk staat voor kwaliteit.

Ook al heeft Apple op papier niet de beste specs, het voordeel van een gesloten systeem dat niet alleen goed werkt maar ook gebruikersvriendelijk is, omgeven in een prachtig uiterlijk, is een formule die Apple de laatste paar jaar geen windeieren heeft opgeleverd.

Alhoewel Apple oppermachtig is in de welvarende landen zoals West-Europa,  Scandinavië en in mindere mate de Verenigde Staten, is Apple niet razend populair in landen als India en China. Dit zijn wereldwijd gezien toch behoorlijk grote markten.

Het grootste probleem is dat in de lagere lonen landen de prijzen die Apple rekent voor haar apparaten voor veel consumenten binnen die markten niet haalbaar zijn. Veel andere smartphone fabrikanten zoals bijv. Nokia en Samsung brengen budget versies van hun high end toestellen uit die voor een lagere prijs verkocht kunnen worden.

Ook in de tabletwereld zijn er veel budget tablets te vinden dankzij de lage productiekosten voor het produceren van een Android tablet. Het nadeel is dus dat Apple wereldwijd gezien een minder groot marktpercentage heeft dan Android. Aangezien developers het liefst apps schrijven voor zoveel mogelijk potentiële afnemers kan dit op de lange duur een probleem worden.

Apple moet daarentegen voorzichtig zijn met het verliezen van haar Premium status. Als het bedrijf haar goede reputatie verliest door het uitbrengen van budget toestellen, kan dit weer de verkoop van de duurdere modellen schaden. Daarnaast moet Apple weer extra geld investeren in het ontwikkelen van deze budget toestellen waardoor de winst gedrukt wordt.

Over Gerard

Zie ook

Kunnen AirPods tegen regen?

Kunnen AirPods tegen regen?

Ben je nieuwsgierig of AirPods bestand zijn tegen regen? Deze vraag houdt veel mensen bezig, …

Geef een reactie