De toekomst met het 5G netwerk

In juli van het afgelopen jaar hebben de 17 grootste Europese telecom providers een manifest ondertekend waarin staat dat er in 2010 in minimaal één grote stad van elke Europese lidstaten het 5G netwerk werkzaam zal zijn. De providers zijn vol vertrouwen over de innovatieve technologieën die de komende jaren ontwikkeld zullen worden dankzij de snelle digitaliseren van markten als transport, detailhandel, gezondheidszorg en de metaalsector. In oktober van vorig jaar waren de ontwikkelingen rondom het 5G netwerk nog in de experimentele fase. Tot 2018 zal er vooral getest worden om de standaard voor het nieuwe netwerk te kunnen valideren met als gevolg dat de eerste blauwdruk van het 5G netwerk in 2018 klaar is. Wanneer de ontwikkelingen volgens plan blijven lopen, zal men in Europa in 2019 voor het eerst beperkt kennis kunnen maken met 5G. De prognose is dat het 5G netwerk uiterlijk in 2023 volledig beschikbaar is.

Alles over het 5G netwerk

Waar we nu gebruik maken van een 3G of 4G netwerk, wordt 5G de opvolger hiervan. Meer mensen zullen tegelijkertijd gebruik kunnen maken van dit mobiele netwerk aangezien het aantal smartphone gebruikt blijft stijgen. Gebruikers profiteren hierbij van een grotere bandbreedte en hogere datasnelheden. Het netwerk heeft een groter bereik waardoor het stabieler en betrouwbaarder is dan het 4G netwerk. Snelheden kunnen oplopen tot 10 Gbit per seconden, hetgeen honderden keren sneller is dan het 4G netwerk. Zo kunnen meer gebruikers en meer apparaten tegelijkertijd gebruik maken van het netwerk.

De voordelen van 5G

Het 5G netwerk zal aan drie doelstellingen moeten voldoen:

  1. Het netwerk moet altijd en overal een snelheid kunnen bieden van minimaal 50 Mbps.
  2. Het netwerk moet genoeg functionaliteiten bevatten zodat het Internet-of-Things geïnitieerd kan worden.
  3. Het netwerk moet enorm tactiel moeten kunnen functioneren zodat toekomstige applicaties snel opgenomen kunnen worden.

Het 4G netwerk waarvan we op het moment het meeste gebruik maken, blijkt in buitengebieden slechts beperkte snelheden te behalen. Dit geldt met name in Nationale parken waar mensen hinder ondervinden van de trage verbinding.
Met internet-of-things bedoelen we de ontwikkeling dat computers die door mensen bediend worden in de minderheid zullen zijn op het internet. Zo zijn er in de gezondheidszorg, de particuliere sector en de transportsector voorbeelden te noemen van dergelijke mobiele apparatuur.

Tactiel houdt in dat er waarnemingen gedaan kunnen worden zoals bij sensoren waarbij interacties tussen gebruikers en apparatuur maar ook tussen apparatuur onderling mogelijk is.

Vanaf juni 2017 worden roamingkosten in Europese lidstaten niet langer in rekening gebracht met als gevolg de daling van de extra kosten voor het gebruik van het mobiele netwerk in het buitenland. Wie daarbij de opkomst van het 5G netwerk neemt, kan voorspellen dat nog meer Europeanen hun vaste lijn inruilen voor een mobiele telefoon.

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie