Prepaid gebruik en gratis apps

Prepaid gebruik en gratis apps Sinds eind maart dit jaar heeft WhatsApp er een extra functie bij, namelijk het gratis bellen via een internetverbinding. Motivaction en Telecompaper hebben een onderzoek gedaan naar het gebruik van deze functie. Wat zijn de gevolgen van apps waarmee je gratis kunt bellen en chatten op ons mobiele gebruik.

Onderzoek

Aan het onderzoek van Telecompaper en Motivaction over de gratis belfunctie van WhatsApp hebben 1000 Nederlanders meegedaan in de leeftijdscategorie van 15-70 jaar. 70% van de deelnemers bleek bekend te zijn met de functie. 500 mensen die bekend zijn met het gratis bellen via WhatsApp hebben al één of meerdere keren gebeld met de functie. De andere helft wil de functie in de toekomst nog gaan gebruiken. Over de chatfunctie zijn bijna alle gebruikers positief, terwijl de belfunctie veel minder populair is. Een kwart van de gebruikers geeft aan niet tevreden te zijn over de kwaliteit.

Effect op prepaid bellen

Het is bekend dat bijna iedereen met een smartphone ook WhatsApp heeft geïnstalleerd. Bellen (prepaid) met WhatsApp kost geen belminuten, maar kost wel data wanneer je geen gebruik kunt maken van een Wi-Fi verbinding. Per minuut wordt er ongeveer 500 KB aan data verbruikt. Ook prepaid gebruikers zijn op zoek naar een telefoon met WhatsApp. De chatapp is erg populair. Uiteraard omdat het (bijna) gratis is, maar ook omdat veel mensen het gebruiken en het erg makkelijk in gebruik is. Een prepaid simkaart wordt vaak aangeschaft omdat er niet zoveel mee wordt gebeld, natuurlijk kan een toestel met WhatsApp dan juist interessant zijn omdat je de simkaart kunt gebruiken om gratis mee te chatten.

Prepaid internet bundels

Prepaid simkaarten in combinatie met prepaid internet bundels worden steeds interessanter voor mensen met lage sim only abonnementen door dit soort ontwikkelingen in mobiele apps. Het aanbod van prepaid internetbundels is groot, daarnaast is een prepaid in veel gevallen zelfs voordeliger dan een sim only abonnement. Providers bieden internetbundels, of dagbundels aan waardoor je zelf kunt bepalen wanneer en hoeveel data je per keer wilt verbruiken. Wanneer je onderweg bent en geen gebruik maakt van Wi-Fi kun je bijvoorbeeld een hogere databundel voor een dag activeren. Met een prepaid zit je dus niet vast aan een maandelijkse vaste bundel.

Andere mogelijkheden om gratis te bellen via internet

Er bestaan ook andere apps waarmee je gratis kunt bellen. Hieronder worden er een aantal besproken.

Google Hangouts Google Hangouts is vooral interessant omdat je makkelijk schakelt tussen je telefoon en desktop, alle gesprekken worden onthouden en gesynchroniseerd. Bellen naar Amerika en Canada zijn vaak gratis. Je kunt van de app gebruik maken op een Android en iOS-apparaat. Het is mogelijk om groepsgesprekken en live gesprekken met beeld te voeren, en bestanden met elkaar te delen.

Skype Skype kun je downloaden en installeren op je telefoon, laptop of tablet. Je maakt een account aan waarmee je gratis kunt bellen naar contactpersonen.

Je belt en kunt elkaar zien, daarnaast is het ook mogelijk om met meerdere contactpersonen tegelijk te (beeld)bellen. Ook is het mogelijk om met Skype berichten, foto’s en bestanden te sturen.

Viber Met deze app kun je ook gratis bellen met andere Viber gebruikers. Deze app is niet zo bekend als Skype maar heeft inmiddels toch al een groot aantal gebruikers.

Facetime Facetime is een app die alleen beschikbaar is op de iPhone. Met deze app bel je gratis met beeld naar andere Facetime gebruikers.

Facebook Ook met Facebook kun je gratis bellen met andere Facebook gebruikers. Deze functie is in tegenstelling tot Facetime ook beschikbaar op Android apparaten.

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie