SIM Only wordt steeds voordeliger

Uit een onderzoek, dat begin 2016 werd uitgevoerd door Deloitte, bleek dat de SIM only abonnementen in Nederland steeds populairder worden. Het aantal SIM only abonnementen bedraagt in het tweede kwartaal van 2016 zelfs 36 procent. Een aanzienlijke groei als men beseft dat eind 2013 slechts 8 procent van alle abonnementen werd vertegenwoordigd door de SIM only abonnementen. Ondanks dat de consument de aanschaf van een toestel en een mobiel abonnement steeds vaker los zien van elkaar is de groei van SIM only abonnementen is vooral ten koste gegaan van de Prepaid abonnementen.

SIM only abonnement:

De aanschaf van een SIM only abonnement geeft jou het recht om gebruik te maken van het netwerk van de provider bij wie je het abonnement hebt afgesloten. Je betaald dus uitsluitend voor de toegang tot het netwerk en een bepaald aantal belminuten per periode. Een ander belangrijk kenmerk is dat een toestel altijd ontbreekt bij de aanschaf van een SIM only abonnement. Het gevolg is dat het abonnement stukken goedkoper is dan een vergelijkbaar abonnement met toestel omdat je het toestel niet hoeft af te betalen. Het is dus belangrijk dat je de beschikking hebt over een eigen toestel dat geschikt is voor de SIM kaart van de betreffende provider.

Prijzen:

Ten opzichte van de meeste andere Europese landen zijn er in Nederland opvallend veel aanbieders van mobiele communicatie actief. Wat vooral opvalt hierbij is dat de aanbieders van de SIM only abonnementen het uitstekend doen en een steeds groter deel van de Nederlandse markt voor zich opeisen. Door deze ontwikkeling neemt de concurrentie aanzienlijk toe wat weer een gunstig effect heeft op de prijsstelling van de abonnementen in het algemeen. Zo zijn de instaptarieven voor een SIM only abonnement met een belbundel van circa 100 minuten al gedaald naar slechts 3 Euro per maand. Omdat voor de gemiddelde Nederlander de prijs een grote rol speelt bij de aanschaf van een abonnement zijn de SIM only abonnementen, die bekend staan om hun lage prijzen, zeer populair geworden. Uit een onderzoek van Deloitte in 2015 bleek zelfs dat meer dan 60 procent van de Nederlandse consumenten aangaf dat de prijs doorslaggevend was bij de keuze voor een mobiel abonnement. Ook blijkt dat steeds meer consumenten langer gebruik blijven maken van hun smartphone of zelfs een tweedehands smartphone op internet aanschaffen waardoor een abonnement inclusief een toestel niet meer interessant is.

SIM only abonnementen:

In Nederland zijn vijf toonaangevende aanbieders (Ben, Hollandsnieuwe, Simyo, Simpel en Youfone) van SIM only abonnementen actief. Deze providers bieden een instapabonnement met 100 belminuten aan voor prijzen tussen de 3 en 4,50 Euro per maand. Hiernaast bieden deze prividers tal van andere abonnementen waarbij men ook een combinatie kan maken met een databundel. Het verzenden van een SMS wordt door de meeste providers verrekend met de belbundel waarbij een SMS gelijk staat aan één belminuut. Hiernaast bestaan er voor circa 10 Euro al SIM only abonnementen waarbij men onbeperkt kan bellen.

Flexibiliteit en betrouwbaarheid:

Omdat de meeste SIM only abonnementen meestal per maand worden aangeboden en hierdoor ook per maand kunnen worden opgezegd, bieden deze abonnementen een enorme flexibiliteit voor de consument. Hierbij kan men bij de aanschaf van het abonnement ook een combinatie maken van een belbundel en een databundel waarbij beide bundels per maand opzegbaar zijn. Als de consument ontevreden is kan deze zonder extra kosten eenvoudig een ander abonnement afsluiten of zelfs naar een andere provider overstappen. De toonaangevend aanbieders van de SIM only abonnementen zijn een dochteronderneming van één van de vier grote providers (KPN, T-Mobile en Vodafone) en maken dan ook gebruik van het netwerk van het moederbedrijf. Hierdoor zijn de SIM only abonnementen ook zeer betrouwbaar en bieden deze abonnementen zelfs ondersteuning voor het 4G netwerk. Hiernaast zijn er tal van andere virtuele providers die SIM only abonnementen aanbieden waarbij slechts ondersteuning voor het 3G netwerk wordt geboden. Bij de aanschaf van een SIM only abonnement met een databundel is het dus belangrijk om de juiste provider te kiezen.

Over Gerard

Zie ook

Belangrijkste features van Samsung Galaxy S21

Samsung heeft aangekondigd dat er een nieuwe serie toestellen wordt ontwikkeld. Het gaat om de …

Geef een reactie