Nokia Lumia verkopen dalen met 28 procent in het derde kwartaal naar 2,9 miljoen

Nokia heeft een uitdagend jaar met de overgang naar Smartphones met de Windows Phone. De Lumia verkopen zijn elk kwartaal langzaam maar zeker gestegen. Nokia heeft zojuist de derde kwartaalcijfers bekend gemaakt en het bedrijf heeft onthuld dat maar 2,9 miljoen Lumia telefoons zijn verkocht in dit kwartaal. Hieralvorens verscheepte Nokia 4 miljoen Lumia telefoons in het afgelopen kwartaal. Dat maakt dit een scherpe afname van 28% en bijna 10 miljoen verkopen tot nu toe.

Nokia’s CEO Stephen Elop kon geen uitgebreide verklaring geven te wijten aan een conference call met analysten. Maar hij bood geen direct commentaar op de verminderde winst van Lumia verkopen. “Q3 was a difficult quarter in our Devices & Services business,” (“Q3 was een moeilijk kwartaal in ons Devices & Services afdeling,”) zegt Elop. Nokia zegt dat de aantallen verminderen “as we shared the exciting innovation ahead with our new line of Lumia products” (“zoals we hebben gedeeld ligt er een spannende innovatie te wachten met onze nieuwe Lumia productlijn”).

De aantallen van Nokia’s Noord Amerika mobiele apparaten zijn ook gedaald, met 50% ten opzichte van het vorige kwartaal. Nokia weidt niet uit over de individuele apparaten in Noord Amerika, maar het bedrijf verkocht maar 300.000 in vergelijking tot 600.000 van het tweede kwartaal.

Van Nokia wordt verwacht dat de laatste Windows Phone 8 telefoons begin november wordt uitgebracht, waarin verschillende Lumia 820 varianten voorkomen en de langverwachte Lumia 920. Hoewel Elop eerder zei “Lumia activations were flat to up in the weeks following Windows Phone 8 announcement” (“Lumia activeringen vielen in het niets in de weken na de Windows Phone 8 aankondiging”), het is duidelijk dat klanten zijn teruggetrokken door het nieuws dat er geen upgrades naar het nieuwe.besturingssysteem van Microsoft uitgebracht worden.

Update: Op een persconferentie vandaag over het winstrapport gaf Nokia CEO Stephen Elop zijn gedachten over de dalende Lumia omzet in Noord Amerika. Hij zei “having spent most of the quarter explaining to the US population about the great innovations that are coming in Q4, one could reasonably expect that would impact sales in Q3.” (“het grootste deel van het kwartaal is aan de US uitgelegd over de grote innovaties die in het vierde kwartaal aan bod komen, konden we verwachten dat dit een impact zou hebben op de cijfers van het derde kwartaal.”).

Over Gerard

Zie ook

08 juli 2013 Nokia maakt nieuwe, klassieke smartphone

08 juli 2013 De Finse fabrikant van smartphones Nokia heeft van de week weer twee …

Geef een reactie