Nokia keert terug in de smartphone markt!

De laatste maanden werden op verschillende sites een aantal concepten van Nokia smartphones met het Android besturingssysteem gepresenteerd. Geruchten over toestellen zoals de Nokia 1490, Nokia 5320 en de Nokia D1C zijn echter nog steeds niet bevestigd door het bedrijf. Echter door recentelijke ontwikkelingen lijkt het er op dat Nokia een nieuwe opwachting gaat maken in de markt voor smartphones. Hiervoor heeft het bedrijf nieuwe joint-ventures opgericht en heeft het zijn mobiele patenten en technologieën beschikbaar gesteld via de dochteronderneming HMD.

De productie van smartphones:

Eerder dit jaar heeft Nokia het bedrijf HMD global oy opgericht, een technologiebedrijf dat zich bezig gaat houden met de ontwikkeling en productie van smartphones. HMD zal heeft hiervoor het de beschikking gekregen over het Nokia merk en de Nokia patenten. In combinatie met de afdeling productontwikkeling en productie van Foxxconn, zal HMD verantwoordelijk zijn voor de lancering van een nieuwe lijn Nokia smartphones. HMD heeft met Nokia een exclusief contract afgesloten voor het gebruik van het Nokia merk en het bedrijf zal de komende drie jaar minimaal 500 miljoen Euro aan de marketing spenderen. Vanaf 2017 zal Nokia dus een nieuwe opwachting gaan maken in het smartphonesegment. Dit werd bevestigd tijdens een presentatie op de Nokia’s Capital Markets Day 2016 waar het bedrijf bevestigde dat Nokia in 2017 met nieuwe smartphones zal terugkeren op de markt.

Nokia Windows Phone:

FIH Mobile Limited, een dochteronderneming van Foxconn, heeft onlangs voor 330 miljoen Euro de rechten op de Microsoft Windows smartphones (Nokia Asha tak) verworven. Hiernaast heeft het bedrijf de productiefaciliteit Microsoft Mobile Vietnam overgenomen. Deze locatie van Microsoft is verantwoordelijk voor de productie van de Microsoft Windows Phones. Hiermee hebben HMD en Foxconn alle kennis in huis gehaald om de productie van de Nokia Smartphones op te starten. Echter door de inbreng van Foxconn, waar zeer veel kennis en ervaring bestaat met het Android besturingssysteem, is de verwachting dat het assortiment Nokia smartphones zowel Windows als Android toestellen zal gaan bieden.

De Nokia geschiedenis:

Vanaf 1998 tot en met 2012 was Nokia de wereldwijde marktleider op het gebied van mobiele telefoons. Echter door de opkomst van de smartphones, een segment waarin Nokia relatief weinig omzet had, verloor het bedrijf veel van zijn omzet aan de gerenommeerde smartphone producenten zoals Apple, Blackberry en Samsung. Door de overeenkomst, die Nokia in 2011 met Microsoft sloot, wist het bedrijf een positie op de smartphone markt te veroveren. In 2014 nam Microsoft de aandelen van de joint-venture van Nokia over, waardoor het merk Nokia werd vervangen door Microsoft Mobile. Door de verkoop van de divisie mobiel apparatuur richtte Nokia zich nu uitsluitend op de markt voor professionele netwerkinfrastructuren en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Op de markt voor smartphones was het merk Nokia geheel van het toneel verdwenen.

De Nokia D1C:

In de markt voor smartphones wordt druk gespeculeerd over de Nokia D1C. Dit toestel, dat door sommige kenners wordt omschreven als een 13.8 inch tablet, zou wel eens het eerste model worden van het nieuwe smartphone assortiment van Nokia. De laatste geruchten melden echter dat de Nokia D1C dit weekeinde gelanceerd zal gaan worden in India en Pakistan. De Nokia D1C is hoogst waarschijnlijk uitgerust met een 5.5 inch scherm (1.920 x 1.080 pixels, 401 PPI), een 1.4 GHz Snapdragon 430 Octa Core Processor, een Adreno 505 grafische processor, 3 GB RAM geheugen, 16 of 32 GB ROM geheugen, een 16 megapixel camera aan de achterzijde, een 8 megapixel camera aan de voorzijde, Fingerprint Scanner, accelerometer, nabijheidssensor, gyroscoop, pedometer, licht sensor, Bluetooth v4.0, USB (microUSB v2.0), WLAN (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n) en een 3500 mAh batterij. Het toestel is geïnstalleerd met het Android besturingssysteem (7.0 Nougat) en biedt ondersteuning voor GPRS, EDGE, 3G HSDPA, en natuurlijk 4G LTE). De exacte afmetingen van dit toestel zijn helaas nog niet bekend. De verwachting is dat de Nokia D1C begin december in Europa en Nood Amerika gelanceerd zal gaan worden.

Over Gerard

Zie ook

De Telecom markt in 2023: Wat u moet weten bij het afsluiten van een nieuw abonnement

De Telecom markt is in de afgelopen jaren enorm veranderd. De opkomst van 5G, IoT …

Geef een reactie