Contactloos betalen met je smartphone: Hoe werkt het?

Het wordt tegenwoordig overal verteld dat het heel gemakkelijk is, contactloos betalen met je telefoon. Maar wat is het? En hoe veilig is het? Het is één van de nieuwste manieren om te betalen. Contactloos betalen is daarin de nieuwste innovatie die veel mensen al toepassen door met hun pinpas contactloos te betalen. In hun pinpas zit dan een chip die ervoor zorgt dat je alleen maar de pas tegen de automaat hoeft te houden, waarna je betaald hebt. Dit kan tot een bedrag van €25 zonder je pincode in te toetsen. Ook over deze innovatie waren mensen een beetje schuchter op het begin, maar nu kan iedereen er mee om gaan. Is dit ook zo makkelijk bij contactloos betalen met je telefoon? En wie kan dat al?

Het is handig: Je vergeet immers nooit je telefoon

Een eerste voordeel van contactloos betalen met je telefoon is het feit dat je je telefoon altijd bij je hebt. Je gaat nooit meer de deur uit zonder telefoon en je doet al veel bankzaken met je telefoons. Zo hebben de meeste banken een app waardoor je altijd gemakkelijk geld naar mensen kan overmaken of kan checken hoe veel saldo je hebt. Met een simpele, zelf bedachte pincode, kom je in de app en staan al deze mogelijkheden tot je. De nieuwste innovatie zou worden dat je in deze app ook kan betalen met je telefoon.

Hoe werkt het? En bij welke banken?

Je kunt dit doen op het moment dat de pinautomaat contactloos gebruikt kan worden. Let hier dus wel op, anders werkt het niet. Je houdt je telefoon tegen de automaat aan en je hebt betaald. Makkelijker kan het dus niet. Tegenwoordig kan dit als je bij de Rabobank of ING zit. Voorwaarde bij de Rabobank is wel dat je een abonnement moet hebben bij KPN, Telfort of Simyo. Als je niet een abonnement hebt bij één van deze banken, dan is het helaas nog niet mogelijk om contactloos te betalen met je telefoon. Bij ING maakt het niet uit.

Kan het met elke telefoon?

Verder heb je nog wat dingen nodig, zoals een Android smartphone vanaf versie 4.4. Je kunt dus niet met elke telefoon contactloos betalen. Verder heb je een simkaart nodig met NFC-chip. Ook moet je de app gedownload hebben van ING, maar ook de mobiel betalen App. ABN Amro is ook bezig met het produceren van een app, zodat klanten van deze bank ook mobiel kunnen gaan betalen.

Hoe zit het met iPhone gebruikers?

Deze kunnen helaas nog niet gebruik maken van contactloos betalen. Dit heeft er vooral mee te maken dat Apple zelf een eigen betaalmethode heeft, namelijk Apple Pay. Ze willen dit eerst verder uitwerken en bekijken voordat ze naar andere initiatieven gaan kijken. Echter is het wel heel jammer, want Apple Pay kun je ook nog niet in Nederland verkrijgen en daarom is er voor de Apple-gebruiker nog geen enkele manier om contactloos met je telefoon te betalen.

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie