30 juni 2013 Mobiel gebruik in het buitenland wordt per 1 juli aanzienlijk goedkoper

30 juni 2013

Het gebruik van mobiele telefonie en mobiel internet gaat vanaf aanstaande maandag (1 juli) aanzienlijk goedkoper worden. Op basis van deze nieuwe roaming prijzen zullen de kosten voor het aangaan van een mobiel telefoongesprek met minstens 17 procent dalen en de kosten voor het ontvangen van een mobiel telefoongesprek zeker met 12 procent dalen. Ook zullen de kosten voor het verzenden van een SMS bericht met 11 procent dalen. Hiernaast zullen, door deze nieuwe EU regulering de kosten voor het mobiel downloaden zeker 36 procent in prijs dalen waarmee het gebruik van mobiel 91 procent goedkoper is ten opzichte van 2007.

Zeker als je een week mobiel gebruik optelt zijn de besparingen voor de consument aanzienlijk. Als je alleen al een map vijf keer raadpleegt zullen de kosten, onder de huidige roaming prijzen, ongeveer € 29,00 bedragen. Als de nieuwe tarieven gelden, zal dit slecht € 2,25 gaan kosten. Sterker nog, als je een week lang elke dag jouw sociale media voor een half uur raadpleegt, zal je dit een belachelijk bedrag van € 210,00 kosten. Maar vanaf 1 juli zal je dit “slechts” € 16,00 gaan kosten.

Omdat de kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland traditioneel erg hoog zijn, heeft de Europese Commissie zich sinds 2007 ingezet om deze prijzen te reduceren. Volgens Neelie Kroes, Eurocommissaris en voorzitter van de EU commissie, is deze prijsverlaging een kritische en belangrijke stap in het openbreken van de Europese telecommarkt. De consument en de providers zullen meer vertrouwen krijgen in een transparante markt waardoor verdere groei gewaarborgd wordt. In juli 2014 verwacht de Europese Commissie trouwens dat de prijzen opnieuw gereduceerd zullen worden. Als uiteindelijk resultaat wil het Europees Parlement dat er helemaal geen extra kosten worden berekend.

Providers en Operators zijn vrij om de nieuwe goedkopere tarieven aan te bieden en hebben sommigen de toeslagen voor (Internationale) roaming al gereduceerd. Vanaf aanstaande maandag gelden de volgende prijzen:

Omschrijving

Excl. BTW

Incl. BTW

Mobiel Internet

45 cent

54,45 cent

Aangaan Mobiel Telefoongesprek

24 cent

29,04 cent

Ontvangen Mobiel Telefoongesprek

7 cent

8,47 cent

Verzenden SMS bericht

8 cent

9,68 cent

Bron: The Guardian, Telegraph UK, CNet en Economic Times

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie