01 juli 2013 Een analoge oase in een digitale woestijn

2 juli 2013

Eindelijk is het dan zover! Na een jaar vol mobiele ongeregeldheden, sms’jes, e-mails, whatsapps, en andere instant messengers, ga ik eindelijk mijn vakantie vieren op de Veluwe. Ik heb lang gezocht, maar uiteindelijk heb ik nog een plekje op een camping tussen Elspeet en Vaassen gevonden. Deze zoektocht heeft mij veel moeite gekost, want probeer in Nederland maar eens een vakantieplekje te vinden waar geen mobiel bereik is. Na lang en uitgebreid speuren heb ik een gat in Nederlandse mobiele netwerk gevonden, een oase van rust in een digitale woestijn dus!

Ik heb me voorgenomen om gewoon drie weken helemaal niets te doen, lekker in de zon te liggen, radio luisteren, drankjes achterover slaan en uitgebreid Bourgondisch tafelen. Misschien ga ik zelfs heel ouderwets doen en ga ik een boek lezen! Niemand die mijn vakantievreugde kan storen, geen zakelijke mailtjes, geen sociale media die mij afleiden en geen internet. Wat zal ik de komende drie weken gaan genieten!

Vandaag bleek dat deze analoge vakantie een illusie gaat worden. De maffia van netwerkproviders heeft namelijk aangekondigd dat zij de dekking van het 3G netwerk in Nederland willen verbeteren door gebruik te maken van een lagere frequentie. Deze lagere frequentie geeft een grotere dekking waardoor werkelijk geheel Nederland gebruik kan maken van mobiele communicatie. Tot voor kort waren deze lagere frequentie verboden gebied voor het 3G netwerk, maar sinds 1 juli mogen de providers gebruik gaan maken van de 900 MHz frequentie voor het aanbieden van 3G communicatie. Als hierbij dan ook nog gemeld wordt dat de gebruikers zelf niets hoeven te doen om van het 3G-netwerk op deze lagere frequentie te profiteren, was mijn vakantiegevoel zelfs geheel verdwenen. Het blijkt dat smartphones, die ondersteuning bieden voor de lagere frequenties, automatisch de 900 MHz frequentie zullen benutten als deze beschikbaar is.

Doelbewust had ik al de ouderwetse huistelefoon gebruikt voor het reserveren van mijn idyllische vakantieplek zodat de mobiele providers mij niet af konden luisteren. Zij zouden voor een raadsel staan als ik volgende week spontaan verdwenen ben uit het digitale netwerk. Ook mijn werkgever tast geheel in het duister wanneer hij mij, tijdens mijn vakantie, probeert te bereiken. En mijn familie zou mij alleen kunnen bereiken per ouderwetse briefpost, postduif of flessenpost. Wat had ik het toch allemaal geweldig voor elkaar zeg!

Volgens mij is niemand meer gevrijwaard van mobiele communicatie als deze providers hun zin doordrijven. Het begon met het 2G netwerk waardoor je te pas en te onpas werd gestoord door een trillende binnenzak. Hierna werden we bekogeld met het 3G netwerk waardoor je ook nog eens bestookt kon worden met e-mails, sociale media en andere digitale rustverstoorders. Begin dit jaar werd het 4G netwerk uitgerold waardoor je nu alle digitale handelingen veel sneller kan voltooien. En nu zorgen ze ook nog eens dat geheel Nederland bereikbaar wordt voor mobiele telecommunicatie.

En ik………… moet mijn analoge gedachtengang maar eens laten varen…… naar een tropisch eilandje in de Stille Zuidzee waar ze nog steeds via de “TamTam” communiceren!

Bron: Belkostenwijzer.nl

Ps. De KPN is nu een proef met het nieuwe 3G frequentie begonnen in de regio Alkmaar en zal na de zomer verder uitgerold worden.

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie