03 juli 2013 De roaming kosten van en naar buiten de Europese Unie zijn fors gestegen

3 juli 2013

Onlangs zijn de tarieven voor mobile telefonie en mobiel internet in de Europese unie sterk gedaald. De Europese Commissie heeft de mobiele providers voorgeschreven om, met ingang van 1 juli 2013, hun roaming tarieven met 36 procent te verlagen waardoor de kosten voor het mobiel bellen of internetten in het buitenland aanzienlijk goedkoper zijn geworden.

Maar zoals gewoonlijk zit er ook aan deze medaille een keerzijde: Het bellen van en naar buiten de Europese Unie is namelijk aanzienlijk duurder geworden. Met deze stap willen de providers het verlies aan inkomsten opvangen met als gevolg dat een mobiel telefoongesprek naar bijvoorbeeld Afrika, Azië of Latijns-Amerika een klein vermogen gaat kosten.

”De Europese belbedrijven schroeven hun tarieven buiten Europa flink op, dit doen zij omdat niemand ze dat daar nog gaat verbieden”, waarschuwt onderzoeker Luca Schiavoni van marktonderzoeksbureau Ovum die de tarieven over de hele wereld met elkaar vergelijkt. Bij elk continent zijn de tarieven heel verschillend. Zo betaal je in het ene continent maar 100 euro extra op een vakantie, terwijl je een continent verder een zeker bedrag van 1000 euro per vakantie extra kunt gaan betalen. “De telefoonbedrijven proberen hun inkomstenverlies op deze manier zo veel mogelijk terug te dringen.”, aldus Luca Schiavoni.

Als de mobiele bellers eindelijk eens een positief nieuwtje over de kosten krijgen, komt er direct een andere compenserende regeling aan die ervoor zorgt dat de telecom providers hun verliezen kunnen beperken. Zolang men binnen de Europese unie de smartphone gebruikt voor bellen en internetten is er totaal geen probleem met deze nieuwe regeling. Echter als men, als ingezetene van de Europese unie, van of naar een regio buiten de EU belt zijn de kosten aanzienlijk hoger. Mensen uit noord Afrika (Marokko, Algerije, Egypte enzovoorts) moeten dus aardig diep in hun zakken tasten als zij mobiel contact willen houden met het thuisfront. Ook moet men rekening houden met deze hoge roaming tarieven als met op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland of één van de voormalige Joegoslavische staten, deze landen zijn namelijk geen lid van de Europese unie. On deze landen is het misschien zelfs voordeliger om een lokaal pre-paid kaart te kopen!

Bron: Ovum, De Telegraaf

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie