Als het aan het Agentschap Telecom ligt zullen radiopiraten per direct harder aangepakt worden als voorheen de gewoonte was. In het verleden kregen de radiopiraten namelijk alleen maar een dwangsom opgelegd die moest worden voldaan als zij opnieuw in overtreding gingen. Vanaf 1 juli zullen deze radiopiraten direct een boete opgelegd krijgen die aanzienlijk kan oplopen.
Onlangs heeft het Agentschap Telecom aan twee radiopiraten in Manderveen, een klein dorpje ten Noordoosten van Almelo, een boete van € 90.000,00 opgelegd. Als de twee eigenaren van de illegale radiozender deze boete niet voldoen, mogen zij op uitnodiging van de overheid 90 dagen gratis overnachten in een streng bewaakte gevangenis.
Tot voor kort kreeg een radiopiraat in eerste instantie alleen nog maar een dwangsom als eerste sanctie opgelegd. Bij enkele gevallen verviel deze tussenstap en kregen zij direct een boete opgelegd. Hierbij werd de boete uitgeschreven op naam van de eigenaar van het zendapparatuur en, hoe vreemd het ook mag klinken, aan de eigenaar van de grond waarop de radiozender zich bevond ten tijde van de overtreding.
Dit nieuwe beleid komt voort uit de bestuurlijke aanpak die het Agentschap Telecom nu enige jaren hanteert. Hierbij wordt de raiopiraat aangeklaagd voor een economisch delict en wordt de zaak door de burgerrechter behandeld. In dit geval niet noodzakelijk om een inval te doen bij de radiopiraat maar kan het Agentschap Telecom in bepaalde gevallen direct besluiten tot het opleggen van een boete.
In veel gevallen jaagt het Agentschap Telecom uitsluitend op de radiopiraten die met een zendvermogen van meer dan een kilowatt uitzenden. Hierbij worden de uitzendingen en de ontvangst van de legale zenders soms flink gestoord wat tot een klachtenstroom leidt. Vooral omdat de legale radiozenders jaarlijks aanzienlijke bedragen aan het Agentschap Telecom betalen voor toezicht, wordt het agentschap steeds meer onder druk gezet om hard op te treden tegen deze radiopiraten.
Zo ook in het geval Manderveen waar gebruik werd gemaakt van een zogenaamde stuurverbinding waarbij de studio en de zender zich op verschillende locaties bevond. Er werden boetes uitgedeeld aan de eigenaar van het pand waar de studio zich bevond en aan de eigenaar van de grond waarop de zender en de zendmast zich bevond. Beide personen kregen een boete opgelegd van € 45.000,00. Nu is het uiteindelijk aan de rechter om te bepalen of deze twee boetes voor één radiopiraat wel overeenkomen met de wettelijke besluiten. In veel gevallen kan de eigenaar van de grond, waarop de radiozender zich bevindt, hier niets aan doen en wordt zijn boete geseponeerd.
Bron: Agentschap Telecom, Radio.nl, TotaalTV en De Telegraaf