29 juni 2013 Telecomstoringen in Nederland komen vaker voor dan gedacht

Uit gegevens van het Agentschap Telecom blijkt dat Nederland vaker dan verwacht te kampen heeft met grote telecom storingen. Deze storingen worden vaak veroorzaakt door het uitvallen van de energievoorziening of door fouten binnen het ICT beheer. Dit zijn dan ook grotere risicofactoren waar de beheerders van de verschillende telecombedrijven rekening mee moeten houden.

Sinds Juni 2012 zijn de telecombedrijven wettelijk verplicht om hun storingen aan het Loket Meldplicht Telecomwet bij het Agentschap Telecom te melden. Het gaat daarbij om storingen waarbij een vitale dienst of sector wordt getroffen, veel overlast is voor een grote groep klanten of wanneer het alarmnummer 112 uitvalt. Uit het rapport ‘Staat van de Ether 2012’ van het Agentschap Telecom blijkt dat Nederland in de laatste zes maanden van 2012 te maken heeft gehad met 23 grote telecomstoringen. Een enorm contrast ten opzichte van de verwachtingen van het Agentschap Telecom dat rekening hield met een maximum aan 10 storingen. Hierbij concludeert het agentschap ook dat een deel van de telecom- en internetproviders onvoldoende aandacht voor storingen en calamiteiten heeft.

Het Agentschap Telecom, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, is verantwoordelijk voor het waarborgen van het telecom netwerk in Nederland. Uit het eerder genoemde rapport is ook gebleken dat het agentschap vele voorwaarden heeft moeten herzien zodat ook in de toekomst het Nederlandse Telecom netwerk gewaarborgd kan worden. Vooral op het gebied van de vitale infrastructuren, de media, het systeem van vergunningen en vrije communicatie waren onderwerpen die extra aandacht van het Agentschap Telecom opeisten.

Zo heeft het Agentschap Telecom ook de 4G licenties nog voor de bekende 4G veiling aangepast zodat de telecombedrijven, die eigenaar van deze licenties zijn geworden, meer vrijheid hebben gekregen om in te spelen op de eisen van de technologie en op de verwachtingen van de consument. In de structuur van deze 4G licenties is ook veel ruimte open gelaten voor het adopteren van nieuwe technologieën die nu nog volop in ontwikkeling zijn.

De veilingen van de 4G licenties in 2012 hebben de schatkist een bedrag opgeleverd van 3,8 miljard euro. Er werden hier 41 nieuwe vergunningen voor de vierde generatie mobiele telecommunicatie geveild.

Bron: Agentschap Telecom, RTL Nieuws en Telecompaper

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie