29 juli 2013 Android is druk bezig met de privacy instellingen van de smartphone

27 juli 2013

Het is alweer enkele dagen geleden dat Google de laatste update van Android (Versie 4.3 Jelly Bean) heeft gelanceerd. Deze versie bevatte enkele nieuwe functionaliteiten zoals Bluetooth smart technology (Energiezuinig gebruik van de Bluetooth mogelijkheden), Open GL ES 3.0 (Versterkte grafische ondersteuning voor games en video’s), DRM APIs (Ondersteuning van 1080p streaming van bijvoorbeeld Netflix) en nog enkele ander functionaliteiten zoals achtergrond Wi-Fi locaties, een verbeterd toetsenbord en een verbeterde camera app.

Echter één van de nieuwe functionaliteiten, die verborgen is op de achtergrond, is de Privacy Manager. De Privacy Manager kan vanuit de smartphone of tablet, of door een geïnstalleerde app van derden geactiveerd worden. Deze applicatie biedt een overzicht van de communicatie toestemmingen die de verschillende apps gebruiken.

De gebruikers interface is erg simpel, direct en eenvoudig te gebruiken. Alle mogelijkheden worden in één overzichtelijk scherm getoond en zijn onderverdeeld in drie groepen. In de groep “Lock Privacy Information” tref je de Image locker, de App locker en de Wachtwoord manager aan. De Verborgen Privé Informatie groep vertegenwoordigt de anoniem bellen en/of SMS’en. En de laatste groep “Tools Section” bevat “Fake Call” waarmee je imitatie inkomend gesprek kan programmeren en de geluidsrecorder.

Privacy is de laatste tijd een heet onderwerp voor de ontwikkelaars en gebruikers van de verschillende apps. Het installeren van een bruikbare app is natuurlijk zo gedaan, echter hebben veel gebruikers moeite met het feit dat de app ongevraagd de locatie of persoonlijke informatie naar anderen stuurt. Met de Privacy Manager in Android 4.3 heb je nu de mogelijkheid om per app de toestemming te wijzigen en te beheren. Ook kun je zelf bepalen welke multimedia (Foto’s, Video en Audio), welke apps en welke contacten als privé moeten worden beschouwd en dus nooit aan anderen getoond zullen worden. Hiernaast kan je ook bepaalde gsm nummers blokkeren zodat zij jou niet kunnen bellen, kan je een namaak identiteit aan contacten geven zodat de ware identiteit voor anderen verborgen blijft en kan je jouw eigen identiteit verhullen zodat anderen niet kunnen zien wie belt of een SMS heeft gestuurd.

De Privacy Manager is een zeer handige en bruikbare applicatie en biedt veel bescherming voor jouw privé gegevens. De applicatie is natuurlijk te downloaden vanuit de Play Store, waar je twee versie kan aantreffen. Er bestaat een “Lite” versie waarin alle functionaliteit geboden wordt maar een limiet heeft op het aantal bestanden, contacten en applicaties. Ook kan je de volledige versie voor € 3,83 aanschaffen.

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie