23 juli 2013 KPN lanceert het werkelijke 4G LTE-advanced binnen 7 jaar

23 juli 2013

Via de verschillende media worden we uitgebreid bestookt met marketing uitingen waarbij de providers ons het 4G netwerk opdringen. Deze providers laten de meest vreemde individuen, met de smartphone in de hand, uit vliegtuigen springen om te bewijzen dat 4G sneller is dan de zwaartekracht. Eigenlijk de grootste onzin want iedereen weet toch wel dat onze zwaartekracht slechts 1G bedraagt!

Is het 4G mobiele internet nu werkelijk zo snel, of hebben we hier te maken met een marketing hype die er voor moet zorgen dat dit nieuwe 4G netwerk gewoon geld in het laatje van de providers moet brengen? Eerder al werd duidelijk dat de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU), onder druk van de providers, de vereisten voor het gebruik van het 4G trademark al aanzienlijk had verlaagd. Hierdoor kunnen alle providers die de 3GPP LTE technologie uitrollen gebruik maken van het 4G logo. Een erg slimme zet van deze providers want onder de eerdere vereisten zou de 3GPP LTE technologie namelijk gewoon onder 3G vallen. In feite is deze nieuwe 4G technologie, zoals het ons wordt opgedrongen door de providers, niets meer dan een update van het bestaande 3G netwerk.

In Zuid Korea ziet men een totaal andere situatie waar onlangs een tweede LTE Advanced netwerk is uitgerold. Dit LTE-A netwerk biedt datasnelheden die twee keer zo snel zijn dan het standaard 4G netwerk waardoor een bestand van 1 GB in slechts 60 seconden kan worden gedownload. Het huidige LTE netwerk van KPN is slechts 10 keer zo snel als het voorheen gebruikelijke 3G-netwerk.

Uit de kwartaalcijfers van KPN Telecom blijkt dat het bedrijf uitstekend zaken doet door gebruik te maken van de 4G hype. Het blijkt dat klanten, die een 4G abonnement hebben afgesloten, 80 procent meer data downloaden dan de klanten die een 3G abonnement hebben. Dit is ook de enige winst die de KPN weet te boeken want uit diezelfde kwartaalcijfers blijkt dat het aantal mobiele abonnees bij de KPN niet is toegenomen. Het bedrijf heeft, net zoals in het eerste kwartaal van 2013, circa 3,5 miljoen abonnees die nu gemiddeld € 32,00 per maand aan mobiele kosten afdragen. De KPN had de ijdele hoop dat, door de komst van het 4G netwerk, nieuwe klanten zouden worden aangetrokken en vooral duurdere abonnementen verkocht zouden worden.

Door het updaten van het mobiele netwerk zorgt de KPN er wel voor dat de infrastructuur gereed is voor de komst van de 4G LTE-A technologie. Volgens Eric Kuisch, directeur van KPN’s technische divisie NetCo, zal de KPN binnen zes tot zeven jaar de snellere variant van de huidige LTE technologie gaan uitrollen. Hiermee zullen de houders van een 4G abonnement dan eindelijk een verdubbeling in de downloadsnelheden tot maximaal 100 Mbps krijgen. Ericsson, de leverancier van de 4G technologie voor de KPN, is momenteel actief bezig met testen van de LTE-A technologie.

Het is nu maar afwachten tot het werkelijke 4G in Nederland beschikbaar komt!

Voldoet het 4G netwerk van de KPN wel aan de minimale specificaties van 4G

Bron: Belkostenwijzer, KPN, Tweakers, De Telegraaf en Youtube

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie