24 juli 2013 Android Malware infecties groeide de afgelopen zes maanden met 614 procent

24 juli 2013

Terwijl de mobiele industrie flink strijd voert over het feit of er nu één, twee of meer smartphone besturingssystemen moeten zijn, hebben de ontwikkelaars van de malware hun aandacht op het Android besturingssysteem gevestigd. De hoeveelheid aan Android malware is zo explosief gestegen dat deze maand het aantal ontdekte exemplaren de 1 miljoen zal passeren. Een enorme groei als je weet dat het aantal Android malware in december 2012 nog “slechts” 250.000 stuks bedroeg. Het Android besturingssysteem is nu verantwoordelijk van 92 procent van alle bekende malware, een groei van 45 procent ten opzichte van 2012.

Deze enorme hoeveelheid Android malware hangt natuurlijk ook nauw samen met het marktaandeel van het besturingssysteem dat in Europa nu 70 procent bedraagt. Een groot deel van deze stijging van 614 procent, in de laatste zes maanden, is vooral toe te schrijven aan het ineenstorten van de Symbian markt, de stagnerende verkopen van smartphones met het Blackberry en het Windows Phone besturingssysteem en het gesloten karakter van Apple’s iOS besturingssysteem. Omdat Android een zogenaamd “open besturingssysteem” is, nemen de ontwikkelaars van malware nu hun toevlucht tot het meer kwetsbare Android. Op dit moment blijkt 0.52 procent (1 op de 20 gebruikers) van alle, op mobiele netwerken aangesloten, apparaten geïnfecteerd te zijn met een malware.

Het downloaden van apps uit de vele Android App stores geeft helaas geen garantie dat er geen malware met de download meekomt. Onderzoek heeft aangetoond dat er bijvoorbeeld in China 173 app stores zijn waar malware aanwezig is. Rusland bezet wereldwijd de tweede plaats met 132 app stores die malware bevatten en de Verenigde Staten zijn goede derde met in totaal 76 gevaarlijke app stores. Echter als je een app download in het Nederlands heb je “slechts” te maken met 13 gevaarlijke app stores.

De meest voorkomende vorm van malware is een software programmatje dat SMS’jes via de smartphone naar premium webshops verstuurd. Deze malware infectie kost de gebruiker gemiddeld € 7,80 per keer. Ook is mobiel bankieren een lucratieve bezigheid voor de ontwikkelaars van malware. Een goed voorbeeld van malware in deze categorie is “ZeuS-in-the-Mobile” die de bank codes onderschept en aan cybercriminelen doorstuurt. Ook de steeds meer aanwezige “mobile wallets” van derde partijen zijn meer gevoelig voor hackers en het nieuwe NFC (Near-Field Communications) biedt ook nieuwe mogelijkheden voor een malware aanval.

Enkele tips om het downloaden van gevaarlijke malware zoveel mogelijk te voorkomen:

  1. Bezoek en download niet van verdachte web sites of app stores
  2. Download alleen apps van de officiële Android sites
  3. Controleer of de app ook daadwerkelijk “Google Android Approved” is
  4. Zorg dat jouw Android besturingssysteen ook echt “up-to-date” is
  5. Installeer antivirus software op de smartphone (TrustGo, Lookout, AVG of Symantec)

De antivirus ontwikkelaars hebben eerder al gewaarschuwd voor een explosieve groei van de Android malware. Ook waarschuwen zij dat deze malware steeds geavanceerder wordt en dus moeilijker te ontdekken is. Zo dook in februari een Android malware in de Google Play app store op die compatibel is met Windows zodat de smartphones ook via de PC geïnfecteerd konden worden.

Bron: Google, Webwereld, AppleInsider, The Register en ZD Net

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie