17 juni 2013 De smartphone van de toekomst

17 juni 2013

Hoe lang is het niet geleden dat onze broek bijna op onze knieën hing door het gewicht van de mobiele telefoon. Was het niet zo dat de gemiddelde mobiele beller een sterk ontwikkelde linkerarm had omdat we dagelijks tientallen malen een aanzienlijk mobiel gewicht moesten torsen. Maar die tijd is nu werkelijk voorbij, we worden weer slappe watjes!

Het laatste jaar is de technologische ontwikkeling van de smartphone in een stroomversnelling geraakt. Talloze innovaties vinden hun weg naar de mobiele markt en worden in een hoog tempo geïntegreerd in de moderne smartphone. Denk hierbij maar eens aan de supersnelle processoren, de flexibele schermen, virtual reality, draadloos opladen en slimme batterijen. Wat gaat de smartphone toekomst ons nog meer brengen?

Virtual reality: Allereerst moeten we sterk rekening houden met Augmented Reality (Toegevoegde realiteit) die de telefoon werkelijk een verlengstuk maken van het dagelijkse leven. Steeds vaker zal de smartphone de werking van onze zintuigen verbeteren. Zo kan je dadelijk met jouw camera ergens op wijzen en zal de smartphone ons alle informatie hierover tonen. Neem bijvoorbeeld de Euromast in beeld en de smartphone verteld ons waar we het dichtstbij zijnde restaurant of postkantoor vinden.

Flexibele schermen: De ontwikkeling van de flexibele schermen zal een enorme impact hebben op de design van de toekomstige smartphones. Vandaag berg je de smartphone op in een speciaal telefoonhoesje, morgen vouw je gewoon de telefoon op en berg je hem op in jouw portomonee of broekzak.

Voice control: Als je jouw smartphone heb opgevouwen en diep in jouw broekzak hebt gestoken duurt het natuurlijk eeuwen voordat je een gesprek kan aannemen. Niet echt dus! Door de vergaande ontwikkeling van voice control, kunnen we op elk gewenst moment een gesprek aannemen, al staan we onder de douche….. je kunt gerust naakt de belastingdienst te woord staan! Zij hebben je tenslotte toch al helemaal uitgekleed toch?

Ingebouwde projector: Nog steeds staan we met vier man op een relatief klein scherm te loeren als je jouw vakantie foto’s wilt laten zien. De snelle en krachtige ontwikkeling van de LED projectoren maakt het dadelijk mogelijk om met jouw smartphone de foto’s op een muur te projecteren. Erg gemakkelijk en handig, misschien kan je te zijner tijd zelfs gamen met behulp van de projector.

3D schermen en hologrammen: Waar Apple de trend heeft gezet met hun retina schermen, gaan de andere producenten verder met de ontwikkelingen op het gebied van resolutie en 3D technologie. De volgende ontwikkeling die we kunnen verwachten is de weergave van holografische projecties, zowel op het scherm als met de ingebouwde projector. Op realistische wijze kunnen we dadelijk bellen met iemand aan het andere eind van de wereld terwijl de projectie ons doet geloven dat die persoon naast je staat.

De Cloud: Nog steeds maken we heel veel gebruik van de lokale opslag van onze smartphone. Echter door de enorme toename van de snelheid van het mobiele internet zullen we steeds meer gebruik maken van een externe opslag: De cloud. Zo wordt het heel eenvoudig om bestanden, multimedia en andere zaken te delen met andere gebruikers. Ook zal de programmatuur, zoals de Apps en mogelijk zelfs het besturingssysteem voor het grootste deel in de cloud geïnstalleerd zijn.

Intelligente batterijen: Al deze nieuwe technologie zal een enorme aanslag betekenen op de capaciteit van de batterij. Maar ook hier zijn de ontwikkelingen in een stroomversnelling geraakt. Zo zijn er tegenwoordig opvouwbare batterijen, die slechts een halve millimeter dik zijn, die een capaciteit bevatten die vele malen groter is dan bijvoorbeeld de iPhone batterij. Ook heeft men een transparante en lichtgevoelige folie ontwikkeld die de batterij constant van energie zal voorzien. Deze folie wordt in de toekomst geïntegreerd met het scherm zodat het als een zonnecel zal functioneren.

Gesture control: Door de aanwezigheid van verschillende sensoren zal de telefoon bedient kunnen worden met gebaren. Zo heeft de Samsung Galaxt S IV een sensor die de oogbewegingen van de gebruiker registreert. Zodra jouw ogen aan de onderzijde van de internet pagina komt, zal de Galaxy automatisch verder scrollen. Deze ontwikkeling staat nog maar in de kinderschoenen en zal, samen met de voice control, een volledige remote bediening van de smartphone gaan brengen.

Draagbare technologie en miniaturisatie: Door de technologische ontwikkelingen worden de hardware componenten steeds kleiner en krachtiger. Deze ontwikkeling biedt de designers de mogelijkheid om de vormgeving van de smartphone steeds meet aan te passen op ons dagelijks leven. Neem bijvoorbeeld de Google glasses, een prachtige en zeer innovatieve ontwikkeling die alle functionaliteit van een smartphone biedt, of de iWatch die in de toekomst een geheel zal vormen met de iPhone. Ook wordt de smartphone steeds dunner, Samsung heeft al een prototype smartphone die slechts 4 millimeter dik is, een ramp als je jouw telefoon tussen een stapel papieren kwijt raakt!

Biometrische eigenschappen: Door de vele sensoren die hun weg naar de smartphone hebben gevonden, zal de smartphone de mogelijkheid hebben om zijn gebruiker te herkennen. Denk hierbij aan vingerafdrukken, de ogen en het stemgeluid. In de nabije toekomst zal de smartphone alleen nog werken als de eigenaar het toestel bedient. Een prachtige ontwikkeling die het dieven onmogelijk zal maken om een smartphone door te verkopen. Aan de andere kant ook een benauwende ontwikkeling omdat onze persoonlijke gegevens zoals de vingerafdrukken en het stemgeluid digitaal (in de cloud?) zal zijn.

Conclusie: De futuristische technologie die we enkele jaren geleden in science fiction films zagen, gaat steeds meer deel uitmaken van ons dagelijks leven. Over enkele jaren zal de smartphone een geïntegreerd onderdeel zijn van ons dagelijks leven en een steeds grotere invloed hebben op ons doen en laten. Stel je voor dat Google glasses registreert dat je naar een mooie vrouw of man kijkt en dat jouw levenspartner in “real time” deze melding door krijgt! Dan kan je wel het één en ander verwachten als je thuiskomt. En dat zal weer een uitstekend vermaak zijn voor de andere gebruikers die in jouw cloud rondzweven. We moeten er echt op letten dat deze technologische ontwikkelingen niet ten koste zullen gaan van onze identiteit en privacy!

Bron: BelkostenWijzer.nl

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie