19 juni 2013 Wifi Hotspots, een alternatief of een aanvulling voor het 4G netwerk?

19 juni 2013

In een draadloze wereld, waar iedereen gebruik maakt van smartphones en tablets, zal wifi één van de hoekstenen van de mobiele communicatie zijn. Wifi is constant in ontwikkeling en nieuwe innovaties beloven een sneller en stabieler draadloos netwerk waarbij het bereik sterk zal toenemen.

De laatste maanden heeft het wifi-netwerk zich als kosteneffectieve oplossing voor de capaciteitsproblemen van providers ontwikkeld. De grote providers KPN, T-Mobile en Vodafone maken dankbaar gebruik van het wifi-netwerk en zijn, naast het 4G netwerk, druk bezig met het uitrollen van een wifi hotspot netwerk in dichtbevolkte gebieden.

De wifi hotspots zorgen ervoor dat gebruikers, naast het standaard 3G en 4G netwerk, draadloos toegang hebben tot het internet. Het gebruik van een wifi netwerk biedt de mobiele gebruiker de mogelijkheid om aanzienlijk te bezuinigen op de databundel, een gegeven waar de providers nu slim op inspelen.

Naast een abonnement net databundel waarbij de KPN ook “gratis” toegang tot HotSpots biedt, kan men ook hotspot  minuten (Vanaf € 5,95 voor 50 minuten) en hotspot abonnementen (Vanaf € 44,95 per maand) afsluiten. Op dit moment biedt de KPN landelijk meer dan 2.000 hotspots aan en dit aantal groeit snel. Om deze hotspots eenvoudig te vinden biedt de KPN een HotSpots app voor Android en iOS aan.

T-Mobile is momenteel druk bezig met het uitrollen van een wifi-hotspot netwerk in de regio Rotterdam. Deze hotspots zijn alleen te gebruiken door abonneehouders van T-Mobile waarbij het wifi datagebruik verrekend wordt met de databundel. Hiernaast kan men ook een minutenbundel (Vanaf € 6,05 voor 60 minuten) of een voucher (Vanaf € 20,28 voor 24 uur) aanschaffen. Ook T-Mobile biedt een gratis app aan, zowel voor Android, iOS en Blackberry, waarmee je de wifi hotspots eenvoudig kan vinden.

Naast de KPN en T-Mobile is ook Vodafone druk aan het experimenteren met een combinatie van 4G en wifi. Het doel van Vodafone is hierbij om extra capaciteit te kunnen bieden op drukke plekken in dichtbevolkte gebieden. In tegenstelling tot zijn grote concurrenten heeft Vodafone nog niet de beschikking over een landelijk wifi netwerk. Sinds maart is Vodafone, in samenwerking met de gemeente Maastricht, begonnen met een experiment waarbij men gratis wifi aanbiedt. Het is echter niet duidelijk of de wifi-access punten van deze provider ook in de toekomst gratis blijven en op hoeveel locaties de wifi hotspots aangeboden gaan worden. Gebrukers kunnen gebruik maken van de Vodafone Wifi App die geschikt is voor Androis, iOS, Windows en Blackberry.

Nieuw op het gebied van mobiel internet is Ziggo die via de draadloze routers van hun abonnees een wifi-netwerk gaan uitrollen. Het bedrijf hoopt dit jaar 1 miljoen wifi modem open te stellen als hotspot zodat Ziggo abonnees ook buitenhuis gebruik kunnen maken van mobiel internet op hun smartphone, tablet of laptop. Begin mei is het bedrijf gestart met een pilot in de regio Den haag en Groningen waarbij ruim 65.000 draadloze modems werden ingeschakeld als wifi hotspot.

Conclusie: De vraag is of het wifi hotspot netwerk, wat in een razende vaart wordt uitgerold, een aanvulling of een concurrent voor het 4G netwerk is. De grote providers spelen duidelijk op deze ontwikkeling in door een prijskaartje aan het gebruik van dit netwerk te hangen. Hiernaast moet men ook rekening houden met de beveiliging en privacy, het is namelijk betrekkelijk eenvoudig om een wifi inlogcode van andere gebruikers af te vangen. Ook moet men zich afvragen of passanten niet  gebruik gaan maken van de wifi hotspots om illegaal te downloaden (Muziek, Films etc). In mijn optiek biedt het wifi netwerk zeer veel mogelijkheden voor de toekomst. Vooral omdat de netwerk infrastructuur reeds aanwezig is en omdat de ontwikkelingen op wifi gebied zeer hard gaan. Nu maar hopen dat je niet naast een voetbalstadion of een school woont, anders hou je voor jezelf geen bandbreedte meer over!

Bron: Belkostenwijzer, KPN, T-Mobile, Vodafone en Ziggo

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie