20 juni 2013 Gaat Google nu ook digitale luchtkastelen bouwen?

Zoals je van Google kan verwachten, hebben zij opnieuw een uniek project gelanceerd. Onder de noemer “Project Loon” gaat het bedrijf gebruik maken van enorme ballonnen, die op 20 kilometer hoogte zweven, waarmee zij mobiel internet in verafgelegen gebieden kunnen aanbieden.  Volgens Google heeft namelijk meer dan 60 procent van de wereldbevolking niet de beschikking over snel, betrouwbaar en vooral betaalbaar internet. Project Loon (Het Engelse woord voor “Gek”) moet hier een oplossing voor bieden. Dit project komt uit de mouwen van het Google X laboratorium dat al eerder verantwoordelijk was voor de Google Glasses en de zelfstandig rijdende auto.

De ballonnen maken gebruik van zonne-energie en liften mee op de stabiele luchtstromen (5 tot 30 kilometer per uur) die in de stratosfeer aanwezig zijn. Ter vergelijking: vliegtuigen zitten bij lange vluchten op een kruishoogte van gemiddeld 10 kilometer.  De luchtstromen in de stratosfeer zullen niet uiteen vallen zoals er dichter op de aarde gebeurd. Door stijgen en dalen kan een ballon op andere luchtstromen meeliften en zo gemakkelijk van een koers veranderen. Dit zal ervoor zorgen dat er bijna geen problemen zijn met het internet op deze afgelegen gebieden. Speciaal apparatuur moeten ervoor gaan zorgen dat de locatie van de ballonnen min of meer stabiel blijft.

Doordat de ballonnen ook onderling gaan communiceren, ontstaat er een zwevend netwerk waardoor gegevens automatisch kunnen worden doorgezonden naar een grondstation. Om deze verbinding goed in stand te kunnen houden is er echter wel speciaal zend- en ontvangstapparatuur nodig. Zo zullen speciale antennes zich automatisch richten op de locatie van de ballonnen, ook als zij in een andere luchtstroom zweven.Google ziet dit gehele project als een extra investering waarmee men stabiel en snel internet kan aanbieden aan gebruikers in technologisch onderontwikkelde gebieden en afgelegen locaties.

Als start van het project Loon heeft Google de afgelopen twee weken de eerste 30 ballonnen boven Nieuw Zeeland gelanceerd. Elke ballon kan aan de grond dekking bieden aan een gebied met een diameter van ongeveer 40 kilometer. Het project maakt gebruik van de ISM band (2.4 en 5.8 GHz band) waarbij een internetsnelheid wordt geboden die vergeleken kan worden met het 3G netwerk. Een kleine groep van 50 gebruikers in de regio’s Christchurch en Canterbury zal deze technologie voor Google uittesten.

Voor meer informatie kan je het project ook op de website van Google bekijken!

Bron: Google, Reuters en National Geographic

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie