16 januari 2014 In April start de KPN met de uitrol van een WiFi-Netwerk

16 januari 2014

De KPN heeft onlangs aangekondigd dat het bedrijf in April 2014 zal beginnen met de uitrol van een landelijk WiFi-netwerk. Dit werd onlangs bevestigd door een woordvoerder van de KPN. Eerder waren UPC en Ziggo al begonnen met de uitrol van een landelijk WiFi-netwerk waarbij gebruik wordt gemaakt van particuliere routers. Passanten, die een UPC of Ziggo abonnement hebben, kunnen dan gebruik maken van het “Open WiFi-netwerk” van de particulieren. Zowel Ziggo als UPC beschikken over een groot aantal abonnees waardoor op veel lokaties het “Open WiFi-netwerk” kan worden aangebonden. Ziggo is sterk gepositioneerd in West Nederland, West Brabant en de drie noordelijke provincies, terwijl UPC zijn MiFi hotspots landelijk verdeeld heeft staan. Zowel UPC als Ziggo waren vorig jaar al begonnen met de uitrol van hun landelijke WiFi-netwerk.

In samenwerking met het Spaanse FON heeft de KPN het voornemen om een landelijk WiFi-netwerk uit te rollen. FON heeft een WiFi app ontwikkeld die het mogelijk maakt om automatisch in te loggen zodra men in de buurt van een WiFi-hotspot komt.

In april zal de KPN starten met de eerste testfase waarbij de resultaten bepalend zullen zijn voor de uitrol van het landelijke netwerk. Omdat de routers momenteel onopgemerkt worden voorzien van WiFi-netwerksoftware zijn de routers van de meeste klanten al geschikt voor dit open WiFi-netwerk. Op den duur zullen enkele honderdduizenden KPN routers worden opengesteld waarop de KPN abonnees “gratis” kunnen inloggen.

Voor de WiFi-netwerksoftware maakt de KPN gebruik van de diensten van het Spaanse FON, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de ontwikkeling van een globaal en sociaal netwerk van internetaansluitingen op basis van draadloze technieken. Het bedrijf heeft over de afgelopen twee jaar overeenkomsten met verschillende Europese providers gesloten waardoor er momenteel al circa 8 miljoen FON hotspots beschikbaar zijn. Een groot voordeel voor de KPN, want KPN abonnees krijgen in het buitenland ook toegang tot deze WiFi-netwerken.

Het is nog niet bekend wat de snelheid van deze WiFi-netwerken is en hoeveel abonnees gelijktijdig gebruik kunnen maken van een hotspot.

Bron: KPN, Telecompaper, Consumentenbond en FON.

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie