28 januari 2014 UPC en ZIggo willen samen verder

28 januari 2014

Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van UPC, heeft afgelopen maandag een overnamebod gedaan op Ziggo. Liberty Global is bereid om circa 10 miljard Euro neer te tellen voor de overname van de aandelen van Ziggo. Als deze overname doorgaat ontstaat een telecomprovider die ongeveer 7 miljoen huishoudens (90% van de Nederlandse markt) bedient met hun televisie-, internet- en telefoondiensten. Samen is de combinatie goed voor 4 miljoen unieke klanten en een jaaromzet van 2,5 miljard euro.

Beide kabelbedrijven zien de fusie als een mogelijkheid om kosten te besparen door onder meer de marketingafdelingen samen te voegen, besparingen op het netwerk door schaalvergroting en de reorganisatie van de technologische diensten. Waarschijnlijk zal deze overname dan ook leiden tot het inkrimpen van het personeelsbestand. Volgens Liberty Global zal deze fusie in 2018 een besparing van 160 miljoen Euro moeten opleveren.

Na de overname zal de naam UPC geheel van de kabelmarkt verdwijnen waardoor de ontwikkel- en marketingkosten per klant een stuk lager komen te liggen. Beide kabelbedrijven profiteren hiernaast van elkaars kennis, technologische infrastructuur en ervaringen. De razendsnelle technologische ontwikkelingen op het gebied van de kabelinfrastuur vraagt regelmatig om aanzienlijke investeringen van de kabelexploitant. Door de schaalvergroting hoopt Liberty Global een sterke onderhandelingspositie te krijgen ten opzichte van de technologieproducenten zoals Cisco en Samsung.

De schaalvergroting heeft ook positieve effecten voor de concurrentiepositie op de Nederlandse markt. Beide kabelexploitanten zijn voornamelijk actief in verschillende regio’s en vullen elkaar dus aan. Hierdoor krijgt het nieuwe bedrijf een sterke positie op de Nederlandse markt waardoor het de concurrentie met de KPN aan kan gaan. De afgelopen periode heeft de KPN namelijk veel klanten van zowel UPC als Ziggo weten af te snoepen. De grootste troef die het nieuwe bedrijf achter de hand heeft is de infrastructuur van de WiFi-hotspots. Door het samengaan van beide bedrijven zijn zij in staat om een landelijk dekkend netwerk van WiFi-hotspots aan te bieden.

Liberty Global is een Amerikaanse onderneming, geleid door John C. Malone, dat toonaangevend is in de internationale kabelmarkt. Het afgelopen jaar kwam het bedrijf in het nieuws door andere miljardenovernames. In maart 2013 kocht het bedrijf een belang van 27 procent in het Amerikaanse kabelbedrijf Chartered Communications, dat op zijn beurt weer een overnamebod deed van 43 miljard Euro op Time Warner Cable. Op 7 juni nam Liberty Global de Britse kabelexploitant Virgin Warner over voor 12 miljard Euro. Het bedrijf is goed voor een jaarlijkse omzet van 12 miljard Euro waarvan meer dan 90 procent in Europe wordt gegenereerd. Wereldwijd heeft het bedrijf 24.5 miljoen klanten in 14 landen die gebruik maken van de televisie-, internet- en telefoondiensten.

Bron: Liberty Global, UPC, Ziggo, Telegraaf en RTL Nieuws.

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie