13 februari 2013 Meer dan de helft van de verkochte smartphones komen van Apple en Samsung

13 februari 2013

In het laatste kwartaal van 2012 werd al duidelijk dat de verkoop van mobiele telefoons tegen zou vallen terwijl de verkopen van de smartphones juist in de lift zat. De verkoop van mobiele telefoon was inderdaad 1,7 procent lager ten opzichte van 2011. De verkoop van smartphones zag echter een verbetering met 38,3 procent ten opzzichte van 2012.

In het segment van smartphones zijn het Apple en Samsung die de markt domineren die samen goed waren voor 52 procent van alle smartphone verkopen. Een aanzienlijke verbetering vergeleken met het derde kwartaal van 2012 toen beide trendsetters nog goed waren voor 46 procent van alle smartphone verkopen. Deze spectaculaire groei in omzet was voornamelijk te danken aan de Apple iPhone 5, de Samsung Galaxy SIII en de Samsung Galaxy Note II.

In de top 10 van best verkochte merken nam Samsung natuurlijk de eerste plaats in met in totaal 64,5 miljoen verkochte smartphones. In deze lijst was Apple een goede tweede met 43.5 miljoen verkochte toestellen. Nieuw in de top vijf van het Chineze Huawei, dat in 2012 met een nieuwe strategie zijn focus op de smartphone markt had gelegd, met een totaal van 27,2 miljoen verkochte toestellen. Deze nieuwe strategie bracht Huawei een groei van 73,8 procent in de smartphone markt ten opzichte van 2011.

De grootste verliezer was natuurlijk Nokia die zijn smartphone verkopen met 53,6 procent zag teruglopen tot in totaal 39.3 miljoen verkochte smartphones. Gecombineerd met de slechtere verkoop van de mobiele telefoons heeft Nokia een zwaar jaar achter de rug. Echter met de lancering van de nieuwe Lumia smartphones met het Windows Phone besturingssysteem zal Nokia in 2013 zijn marktpositie weer kunnen verbeteren.

Wat betreft de besturingssystemen was Google’s Android in 2012 de marktleider, dat met een marktaandeel van 69.7 procent een enorme voorsprong heeft op de Apple’s iOS dat met een marktaandeel van 20,9 procent de uitgesproken nummer twee was. Blackberry zag zijn marktaandeel met 44.4 procent terugvallen, maar bleef de nummer drie met een marktaandeel 3,5 procent. Blackberry wordt hierbij op de voet gevolgd door het Windows Phone besturingssysteem dat een marktaandeel van 3 procent heeft.

Bron: Gartner, Engadget, Digitimes, Android

Over Gerard

Zie ook

Kunnen AirPods tegen regen?

Kunnen AirPods tegen regen?

Ben je nieuwsgierig of AirPods bestand zijn tegen regen? Deze vraag houdt veel mensen bezig, …

Geef een reactie