10 juli 2013 Een grenzeloos Europees mobiel netwerk

10 juli 2013

Als het aan eurocommissaris Neelie Kroes ligt, kunnen alle Europese Telecomaanbieders vanaf september hun diensten in geheel Europa aanbieden. Om dit mogelijk te maken wil zij in september een wetswijziging doorvoeren die de providers de vrijheid geeft om hun producten en diensten in de gehele Europese Unie aan te bieden. Hierbij heeft zij het streven om de Europese telecommarkt een stuk eenvoudiger en meer transparant te maken. Dit kan als de telecomproviders in alle landen van de Europese Unie dezelfde diensten tegen vergelijkbare kosten te kunnen aanbieden

In het invoeren en hanteren van meer standaarden ziet Neelie Kroes de mogelijkheid om overbodige regels voor aanbieders van mobiel internet en mobiele telefonie af te schaffen. Op dit moment hanteren diverse Europese landen namelijk nog hun eigen regels die een uniforme Europese markt in de weg staan.

Voor de telecomaanbieders betekend deze uniforme Europese markt al direct een kostenbesparing omdat de zelfstandig opererende lokale vestigingen op kunnen gaan in een Europese organisatie. Ook op het gebied van sales en marketing kunnen de providers een aanzienlijke besparing behalen door het toepassen van strategieën die in geheel Europa kunnen worden toegepast. Het ontstaan van één Europese markt zal tevens een positieve impuls zijn voor de telecommarkt.

Natuurlijk hebben de consumenten ook veel voordeel van een meer transparante Europese markt. Onlangs werden namelijk de roamingkosten sterk verlaagd waardoor het bellen binnen de Europese Unie aanzienlijk goedkoper is geworden. Als er één gehele Europese markt ontstaat, kunnen de roamingkosten zelfs geheel vervallen. Volgens Neelie Kroes mag het bellen naar andere landen, binnen de Europese Unie, niet meer kosten dan het bellen binnen de eigen landsgrenzen. Tot op de dag van vandaag herinnert de mobiele telefoon ons nog steeds dat er landsgrenzen zijn binnen de Europese Unie, hetgeen een doorn in het oog van de Eurocommissaris is.

In de toespraak van Neelie Kroes gaf zij ook de nodige aandacht aan netneutraliteit. Zij vindt het “afknijpen” of blokkeren van bepaalde online diensten of delen van het internet onaanvaardbaar tegenover de consument. De abonnementen en de contracten van de providers moeten transparanter worden zodat de consumenten weten waar ze aan toe zijn.

Bron: Europese Unie, Techzine en Emerce

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie