Home / Telecom Nieuws / 12 juli 2013 De Europese Commissie als waakhond voor vrij internet gebruik

12 juli 2013 De Europese Commissie als waakhond voor vrij internet gebruik

12 juli 2013

De antitrust waakhond van de Europese commissie heeft invallen gedaan bij de toonaangevende telecommunicatiebedrijven Deutsche Telekom en Orange (Het voormalige France Telecom). In het geruchtencircuit wordt ook gesproken over een inval bij het Spaanse Telefonica. Het bedrijf, dat in het verleden al eens met € 152 miljoen werd beboet voor concurrentie beperkende acties, wil niet bevestigen of ontkennen dat dit ook het geval was. Deze inval werd gedaan omdat deze bedrijven worden verdacht van het misbruiken van hun machtspositie op het gebied van internet.

“De Europese Commissie verdenkt de betrokken ondernemingen van het misbruiken van hun dominante marktpositie”, aldus een vertegenwoordiger van de commissie. De commissie is van mening dat een betaalbaar en goed bereikbaar internet cruciaal is voor vrije communicatie en voor de eindgebruiker. “Er mag geen afbreuk worden gedaan aan de kwaliteit van het internet, ongeacht de locatie van de provider of eindgebruiker.

Het Deutsche Telekom en Orange SA hebben inmiddels de inval van de Europese commissie bevestigd. Het Deutsche Telekom verklaarde dat het totaal verbaasd was en spreekt over een vergissing van de Europese Commissie. Zowel Orange als Telekom verklaarden dat vergelijkbare onderzoeken, uitgevoerd door de nationale antitrust organisaties, niets hadden opgeleverd en dat alle aanklachten als ongegrond werden verklaard.

De betrokken bedrijven kunnen, bij het constateren van deze overtreding, worden beboet met een geldbedrag dat kan oplopen tot 10 procent van hun omzet. Zowel de KPN en Belgacom lieten in een persbericht weten dat zij buiten de verdenkingen van de Europese commissie vallen.

De betrokken telecombedrijven waren eigendom van de lokale overheden en zijn nu geprivatiseerd. Hierdoor hebben zij een, als erfenis, het beheer van het grootste deel van de internet infrastructuur en moeten de concurrenten betalen voor toegang tot deze breedband infrastructuur.

De Europese Commissie heeft de juridische macht om op eigen initiatief dergelijke onderzoeken te starten. Hierbij bestaat er geen maximale termijn voor het afronden van deze onderzoeken.

Bron: Europese Unie, Hollywoodreporter en Yahoo Nieuws

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie