02 juli 2013 High-end Smartphone producenten gaan in 2014 verder dan Full-HD

2 juli 2013

De grote gerenommeerde producenten van smartphones hebben in hun plannen voor 2014 bekend gemaakt dat zij schermen met een WQXGA (2560 x 1440 pixels) resolutie gaan toepassen. Dit bleek uit gesprekken die de fabrikanten van schermen hielden met deze producenten van consumenten elektronica. Tijdens deze gesprekken werden de minimale eisen voor het WQXGA platform en de ondersteunende software besproken. Zoals het er nu uitziet zullen de smartphones vanaf 2014 worden uitgerust met een 5.5, 6.0 of een 6.5 inch scherm met een WQXGA resolutie. De pixel dichtheid van deze schermen zullen respectievelijk 534, 489 en 452 PPI (Pixels Per Inch) zijn.

Een ander belangrijk onderdeel in deze WQXGA technologie is natuurlijk de software en de hardware connector die in staat moeten zijn om hoge video snelheden te ondersteunen. De video interface moet in dit geval in staat zijn om ongeveer 7 Gbps bij een 60 Hz frame snelheid door te geven. De meeste video processors ondersteunen momenteel 4 kanalen met een overdrachtssnelheid van 1 tot 1,2 Gbps per kanaal. Qualcomm en MediaTek, producenten van video processors, hebben aangekondigd dat zij in 2014 processoren op de markt zullen brengen die 8 kanalen ondersteunen. Door de ondersteuning van de fabrikanten van schermen, processoren en software zal het WQXGA platform per 2014 in de consumenten markt gelanceerd gaan worden.

Net zoals bij de lancering van de full-HD schermen eind 2012, zijn er ook nu capaciteit problemen te verwachten aam de productie zijde. In de prognose, van de verschillende producenten van smartphones, zullen in 2014 circa 359 miljoen smartphones met een WQXGA scherm geproduceerd worden. De fabrikanten van de schermen zullen met alle waarschijnlijkheid net niet aan deze vraag kunnen voldoen waardoor er een schaarste ontstaat en de prijzen zullen worden opgedreven. Aan de zijde van de fabrikanten van video processors, zoals Renesas, LG, Samsung en Novatek,  worden geen problemen verwacht.

De verwachting is dat de leidende smartphone merken het WQXGA scherm zullen toepassen op hun nieuwe vlaggenschip voor 2014. Mogelijk dat de eerste modellen al te bewonderen zijn op het Mobile World Congress in 2014.

Bron: DisplaySearch

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie