02 april 2013 Is 4G het alternatief voor de vaste internetverbinding in buitengebieden

2 april 2013

Telecomprovider KPN gaat onderzoeken of het 4G netwerk kan worden ingezet als vervanger voor de vaste internetverbinding in afgelegen gebieden. Hierbij richt de KPN zich op buitengebieden waar de gebruikers, door het ontbreken van een koper- of glasvezel infrastructuur, zijn aangewezen op satelliet- of 3G internetverbindingen. Door het aanbieden van een speciaal 4G abonnement kunnen gebruikers in deze afgelegen gebieden de beschikking krijgen over een snelle internetverbinding.

Veel van deze huishoudens in de buitengebieden maken gebruik van een satellietverbinding waarbij men een abonnement heeft op een ruim pakket TV-zenders en breedband internet. Voor de internetverbinding wordt steeds vaker een abonnement afgesloten bij de satelliet internetprovider Astra2Connect.

De KPN heeft echter wel benadrukt dat het voorlopig nog alleen een onderzoek betreft omdat de 4G infrastructuur alleen nog in de Randstad beschikbaar is. Medio de zomer van 2014 hoopt de KPN landelijke dekking te bereiken met het 4G netwerk. Echter heeft de KPN dan nog niet de mogelijkheid om alle consumenten 4G aan te bieden voor thuis omdat de capaciteit dan nog ontoereikend is. In Duitsland heeft men veel ervaring met het aanbieden van 4G internet als alternatief voor de vaste internetverbinding in de buitengebieden. Er zijn wel enige beperkingen, echter heeft deze infrastructuur zijn waarde voor de Duitse buitengebieden al bewezen.

Eind 2012 hadden 94 procent van de Nederlandse huishoudens de beschikking over een internetverbinding. De resterende 6 procent heeft bewust gekozen om geen internetverbinding  aan te schaffen of hebben gewoon de mogelijkheid niet omdat de infrastructuur ontbreekt. In de provincie Friesland hebben meer dan 33.500 huishoudens niet de beschikking over een koper- of glasvezel infrastructuur. In geheel Nederland hebben naar schatting iets meer dan 150.000 huishoudens momenteel geen toegang tot internet via de kabel, adsl of glasvezel.

Al lange tijd wordt er gediscussieerd over de mogelijkheid om het 4G netwerk te gebruiken om de huishoudens in buitengebieden te voorzien van verhoudingsgewijs goedkoop breedband internet. Omdat de KPN het 4G netwerk uitrolt op de 800 MHz band heeft het bedrijf de mogelijkheid om een relatief groot gebied vanuit één mast te kunnen bedienen met mobiel breedband internet voor thuisgebruik.

Op dit moment is het wachten totdat de KPN landelijke dekking heeft verwezenlijkt voordat de optie 4G thuisinternet beschikbaar zal komen voor de huishoudens in de buitengebieden.

Meer info over 4G in Nederland

Bron: KPN, Telegraaf, Telecompaper, Tweakers, Nu en Totaal TV

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie