01 maart 2013 Apple betaalt ruim € 1.900,00 terug aan ouders van een 5-jarige iPad gebruiker

1 maart 2013

De 5-jarige Britse Danny Kitchen presteerde het om in amper een kwartier tijd voor ruim € 1.900 aan in-app aankopen te doen. Het jochie wilde graag het gratis spel “Zombies vs. Ninja” uit de App Store downloaden en spelen. Nadat zijn vader er zeker van was dat het een gratis spel betrof, gaf hij zijn zoontje de toegangscode van het account zodat het spel gedownload kon worden. Als eenmaal de toegangscode voor de App Store is ingevoerd heb je een klein kwartier de tijd om de aankoop af te ronden. Ook voor andere aankopen, binnen het tijdsframe van 15 minuten, is het invoeren van de toegangscode dan ook niet nodig.

Toen Danny eenmaal aan het spel was begonnen besloot hij een aantal in-app aankopen te doen zodat hij andere spelniveaus tot zijn beschikking kreeg. In het tijdsframe van een klein kwartier kocht Danny alle speluitbreidingen, twaalf level keys, 333 ectasy bommen en vijf 9000 darts. Een paar dagen later werd vader Kitchen door de creditkaart maatschappij gebeld omdat er een rekening van ruim € 1.900 iTunes aankopen nog open stond.

Het jochie was erg ontdaan toen hem duidelijk werd gemaakt wat hij gedaan had. Het is van een 5-jarig jongetje niet te verwachten dat hij precies weet wat hij wel of niet kan doen in de App Store. Na vele telefoontjes over en weer tussen de familie Kitchen en Apple, besloot Apple om het bedrag van deze in-app aankopen terug te betalen aan de ouders van Danny. Dit incident geeft duidelijk de gevaren van de zogenaamde “Fremium” apps voor de jongere gebruiker weer.

Aan de andere kant is het niet totaal duidelijk hoe het mogelijk was dat Danny in staat was om de in-app aankopen te doen. Sinds iOS versie 4.3 heeft Apple namelijk de aankopen van Apps en in-apps gescheiden waardoor een toegangscode voor een tweede maal moet worden ingegeven. Hierbij biedt Apple ook nog een aantal tools voor ouderlijk toezicht en andere tools om dergelijke voorvallen te voorkomen. Door gebruik te maken van deze functionaliteiten kunnen ouders de mogelijkheid om apps aan te kopen uitschakelen en zelfs bepalen welke sites wel of niet bezocht kunnen worden.

De publiciteit over dit voorval kwam slechts enkele dagen nadat Apple geschikt had in een Amerikaans rechtszaak die over een soortgelijk voorval ging. Hierin ging Apple akkord met een schikking om alle iTunes klanten $ 5,00 terug te betalen als zij een bewezen claim hadden van minimaal $ 30,00.

Bron: Apple, MacRumors, Forbes, Digitimes en Ubergizmo

Over Gerard

Zie ook

Kunnen AirPods tegen regen?

Kunnen AirPods tegen regen?

Ben je nieuwsgierig of AirPods bestand zijn tegen regen? Deze vraag houdt veel mensen bezig, …

Geef een reactie