01 april 2013 Het Windows Phone besturingssysteem wint aan populariteit

1 april 2013

Uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau IDC blijkt dat het Windows Phone besturingssysteem steeds meer aan populariteit wint. Tijdens het vierde kwartaal van 2012 werden toestellen met het Windows Phone besturingssysteem zelf beter verkocht dan Apple’s iPhone. In landen zoals Argentinië, Rusland, Zuid Afrika, Ukraïne, India en Polen bleken de consumenten meer waarde te hechten aan het Windows Phone besturingssysteem dan aan het iOS besturingssysteem van Apple. Vier van deze landen waren goed voor een omzet van meer dan 100.000 toestellen in dit kwartaal terwijl de andere landen net onder deze 100.000 grens bleven steken. Vooral in de landen waar Nokia een sterk marktpositie heeft bewerkstelligd, waren de marktcijfers zelfs erg positief te noemen. In sommige markten heeft het Windows Phone besturingssysteem nu al voldaan aan de verwachtingen van Microsoft: Een marktaandeel van 10 procent. Een ander interessant gegeven is dat Rusland en India zeer belangrijke toekomstige markten zijn als het gaat om mobiele communicatie en mobiel internet.

In de strijd om de derde plaats op de lijst van mobiele besturingssystemen heeft Windows Phone ten opzichte van het Blackberry besturingssysteem een aanzienlijke voorsprong genomen. Uit het rapport van IDC blijkt dat Windows Phone in maar liefst 26 landen beter verkoopt dan haar grote concurrent Blackberry. Hierbij moeten we wel vermelden dat het Blackberry met het Blackberry 10 besturingssysteem ook maar net is begonnen aan een comeback in de markt van mobiele communicatie.

Ook al heerst er een juichstemming bij Microsoft, het bedrijf heeft nog een zeer lange weg te gaan om wereldwijd als concurrerend besturingssysteem te worden aangemerkt. In het vierde kwartaal van 2012 had Windows Phone een marktaandeel van ‘slechts’ 3 procent. Met een totaal van bijna 6,2 miljoen verkochte toestellen in het vierde kwartaal van 2012 wist het bedrijf zijn marktaandeel ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011 (1,8 procent) zowat te verdubbelen.

Sterker nog: In een rapport van juni 2012 voorspelt IDC dat het marktaandeel van Windows Phone in 2016 zelfs groter zal zijn als het marktaandeel van Apple’s iOS. De belangrijkste reden is dat Nokia zeer sterk gepositioneerd is in de ontwikkelende markten zoals Azië, Latijns Amerika en Afrika. Hiernaast heeft Microsoft met het Windows Phone besturingssysteem een uitstekende marktpositie in het goedkope smartphone segment en heeft het Windows besturingssysteem een zeer breed draagvlak vanuit de markt van computer markt (Desktop en Notebook).

Bron: IDC, Gartner, DigiTimes, PhoneArena en Microsoft

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie