25 maart 2013 Vodafone heeft een 4G testnetwerk in de Randstad geactiveerd

25 maart 2013

Op diverse plekken in de Randstad heeft Vodafone als test haar 4G LTE netwerk op de 800 MHZ frequentie geactiveerd. Tijdens de 4G frequentieveiling van december 2013 wist Vodafone nagenoeg hetzelfde pakket aan licenties te verwerven als haar grote concurrent KPN. Dit betekend dat Vodafone dus ook een tweetal licenties heeft op de 800 MHz band waardoor het bedrijf ook binnenshuis een goede dekking van het 4G LTE netwerk kan bieden. Het grote voordeel van deze lagere frequenties is dat men met minder vermogen dezelfde dekking kan bereiken als de hogere frequenties en bereikt het 4G signaal, door de langere draaggolven, ook moeilijk bereikbare plaatsen. Voor de standaard dekking op het 800 MHz netwerk kunnen Vodafone en de KPN gebruik maken van een eenvoudige netwerkstructuur waardoor deze twee providers snel een landelijke dekking kunnen bereiken. T-Mobile, de andere grote concurrent van Vodafone, heeft alleen licenties kunnen verwerven in de 900, 1800, 1900 en 2600 MHz band. Naar verwachting zal T-Mobile het 4G netwerk alleen uitrollen op de 1800, 1900 en 2600 MHz frequentie waardoor het bedrijf aanzienlijk meer zal moeten investeren in de netwerkstructuur om de landelijke dekking te bereiken. Echter doordat het bedrijf de beschikking heeft over een zeer groot aantal antenne installaties, kan T-Mobile wel hogere capaciteiten op de 4G LTE netwerk aanbieden.

Afgelopen week bleek dat Vodafone in de Randstad op de 800 MHz frequentie druk aan het testen is met haar 4G LTE netwerk. Naast deze 800 MHz frequentie zal Vodafone, net als haar grote tegenpool KPN, ook een 4G netwerk uitrollen op de 1800 MHz band. Door het aanbieden van 4G LTE op de 800 MHz en de 1800 MHZ band kan Vodafone garant staan voor een goede dekking zowel in afgelegen gebieden als binnenshuis. Naar verwachting zal Vodafone haar 4G netwerk op de 800 MHz lanceren op het moment dat het bedrijf ook de 1800 MHz band heeft ingericht. Hierdoor zal het bedrijf direct een dual-band 4G LTE ondersteuning bieden.

Dit weekeinde heeft Vodafone bevestigd dat zij in de Randstad is gestart met het testen van haar 4G netwerk. Het bedrijf verwacht dat deze testfase circa drie maanden zal duren waardoor zij in de zomer gereed zullen zijn voor de lancering van het netwerk.  Vodafone heeft het doel gesteld dat zijn binnen 18 maanden een landelijke dekking willen bereiken voor dit supersnelle mobiele netwerk.

Meer info over 4G in Nederland

Bron: Telecompaper, Vodafone, KPN, T-Mobile, Opta en Tweakers

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie