Zo werkt nummerbehoud

Wanneer je hebt besloten over te stappen naar een andere provider, doemt vaak een vraag zich op: kan ik mijn oude telefoonnummer behouden? Dit is afhankelijk van de situatie. Simyo heeft op een rijtje gezet hoe het zit.

Wat is nummerbehoud?

Je telefoonnummer is gekoppeld aan je simkaart. Als je naar een andere provider gaat, krijg je ook een nieuwe simkaart. Wanneer je je huidige nummer wilt behouden bij deze nieuwe provider, vraag je nummerbehoud aan. Dit doe je tijdens het bestellen van je nieuwe abonnement. Je nieuwe provider vraagt dan aan je oude provider of zij jouw telefoonnummer mogen overnemen.

Als dit is goedgekeurd, ontvang je een e-mail met de datum waarop je nummer wordt overgezet. Je oude nummer wordt dan gekoppeld aan je nieuwe simkaart, dit regelen de providers onderling. Vanaf die dag is je oude abonnement opgezegd.

Nummerbehoud soms niet mogelijk

Nummerbehoud aanvragen betekent hetzelfde als opzeggen. Het is daarom niet mogelijk je telefoonnummer over te zetten als je huidige contract nog niet opgezegd kan worden. Je kan je contract wel afkopen als je je nummer wilt meenemen voor de einddatum van je contract. Je betaalt dan in één keer de abonnementskosten die de provider van jou zou krijgen tot en met de einddatum van je contract.

Je nummer kan alleen overgezet worden als deze actief is op het mobiele netwerk. Als je telefoonnummer om wat voor reden dan ook is afgesloten, is het dus ook niet mogelijk nummerbehoud aan te vragen.

Nummerbehoud aanvragen

Hoe je nummerbehoud aanvraagt, verschilt per situatie:

Prepaid abonnement

Stap je met een Prepaid abonnement over naar een andere provider, dan kan je op elk moment nummerbehoud aanvragen. Je hebt namelijk geen opzegtermijn met een Prepaid abonnement. Na je aanvraag wordt je nummer na maximaal vijf werkdagen overgezet, maar je kan ook kiezen voor een latere datum.

Particulier abonnement

Met een particulier abonnement is je opzegtermijn één maand. Het duurt dus minstens een maand voordat je nummer kan worden overgezet. Als je contract nog niet is afgelopen, kan je bij bijvoorbeeld Simyo al vanaf twee maanden voor de einddatum nummerbehoud aanvragen. Als je dit doet, stopt je huidige abonnement precies op het einde van de contractdatum. De dag waarop je nummer wordt overgezet, is de dag dat je oude abonnement definitief afloopt en nieuwe abonnement ingaat.

Zakelijk abonnement

Bij een zakelijk abonnement kan je vanaf 120 dagen voor de einddatum van je contract nummerbehoud aanvragen. Je nummer wordt overgezet op de einddatum van je contract. Je nieuwe provider heeft wel het klantnummer nodig van je zakelijke abonnement. Deze kan je opvragen bij je werkgever als die toestemming geeft het telefoonnummer te behouden.

Nummerbehoud afgewezen

Er zijn verschillende redenen waarom de aanvraag voor nummerbehoud afgewezen kan worden. Misschien heb je verkeerde gegevens doorgegeven of heb je nummerbehoud te vroeg aangevraagd. De precieze reden staat altijd vermeld in de e-mail die je hierover krijgt. Je kan natuurlijk ook contact opnemen met je provider om te weten wat er precies is misgegaan met de aanvraag.

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie