Home / Algemeen Telecom Nieuws / Waarom VPN gebruiken op je smartphone?

Waarom VPN gebruiken op je smartphone?

Wanneer je het hedendaagse straatbeeld aanschouwt, dan is het meteen duidelijk dat veel mensen in bezit zijn van een smartphone. Bellend, tikkend of fotograferend lopen ze over straat, constant verbonden met een netwerk waarover data wordt verzonden. Persoonlijke data die wellicht voor veel, maar niet voor alle ogen bestemd zijn. De smartphone is voor veel functionaliteiten te gebruiken en daarom wordt het belang van een goede beveiliging steeds belangrijker. Nu zorgen  Apple en de Android-fabrikanten doorgaans voor degelijke updates om eventuele beveiligingslekken tijdig te dichten. Het kan echter nooit kwaad de smartphone extra te beveiligen. Zeker wanneer je zeer vertrouwelijke en persoonlijke documenten bewaart op de smartphone, kan een beveiliging om veel redenen aan te raden zijn. Met name door het intensieve gebruik van de smartphone is een beveiliging als VPN, afkorting voor Virtual Private Network, haast onmisbaar.

Internet via beveiligde server

Door middel van VPN wordt het internetverkeer van een gebruiker via een aparte server omgeleid aan de hand van een beveiligde verbinding. Het lijkt er dan op dat de gebruiker zich op de locatie van de beveiligde server bevindt. De voordelen van deze verbindingen zijn:

Het werkt op de achtergrond en beschermt je gegevens door het gebruik van specifieke verbindingen en encryptieprotocollen. Hierdoor is de data niet te bereiken voor mensen voor wie deze niet bestemd is.

Berichten veilig houden

Met onze smartphone sturen we op meerdere manieren berichten over en weer. Voor het werk, maar ook onze sociale contacten verlopen voornamelijk via het internet. Via social media apps sturen we berichten de wereld in. Met WhatsApp houden we contact met onze familie, vrienden, collega’s en kennissen. Zakelijke e-mails kunnen ook via onze smartphone bijgehouden worden. Daarnaast zetten we onze dagelijkse activiteiten op social media als Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat. Alles wat we doen zetten we online. Om te voorkomen dat hackers en andere overheden deze berichten kunnen lezen, kan een VPN veiligheid bieden voor je smartphone. De encryptie zorgt ervoor dat deze berichten niet door anderen dan de ontvanger te lezen zijn.

Toegang in het buitenland

Door middel van VPN is het ook mogelijk vanuit het buitenland optimaal gebruik te maken van Nederlandse websites en streamingdiensten. Gewoonlijk is dit niet mogelijk en ben je in het buitenland aangesloten op een van de aldaar bestaande netwerken, met toegang tot het lokale aanbod. Wanneer je een VPN-applicatie hebt geïnstalleerd op je smartphone kan je ook in het buitenland toegang krijgen tot het Nederlandse netwerk en kan je platformen als Netflix of Uitzending Gemist net zo gebruiken alsof je in Nederland bent. Op een veilige manier biedt de VPN je toegang tot deze diensten.

VPN aanbieders voor je smartphone

Voor een paar euro per maand heb je de mogelijkheid een VPN-abonnement af te sluiten. Niet alleen krijg je dan toegang tot een VPN abonnement voor je smartphone, maar deze kan ook gebruikt worden voor je computer en je tablet. Daarmee zijn dus alle apparaten waarmee je het internet op gaat beveiligd met VPN.

Over Gerard

Zie ook

Meer internetverbruik met Sonos en de Google Assistant

Het bedienen van Sonos wordt steeds gemakkelijker. Helemaal nu deze ook is samengevoegd met de …

Geef een reactie