Veiling 4G frequenties levert meer op dan verwacht

18 december 2012

Afgelopen 31 Oktober ging de veiling van 4G frequenties van start. Telecom providers uit Nederland kunnen een bod uitbrengen op de verschillende frequenties van het 4G netwerk. De opbrengsten van de veiling gaan naar de overheid. De overheid ging aanvankelijk uit dat de veiling ongeveer 470 miljoen euro zou opleveren maar volgens de laatste bronnen zal dit bedrag echter vele male hoger liggen.

In totaal hebben 5 partijen een bod uitgebracht. De grootste telecom providers uit Nederland, KPN, Vodafone en T-Mobile hebben bekend gemaakt dat zij een bod hebben uitgebracht. Men gaat er ook vanuit dat Tele2 een bod heeft uitgebracht. Wie de vijfde bieder is, is nog niet zeker.

Naast de licenties voor 4G frequenties worden ook de GSM en UMTS frequenties geveild. Het is belangrijk voor bestaande telecom providers om hun frequenties veilig te stellen. Doen deze providers dat niet, dan is het mogelijk dat zij aan hun abonnee’s geen telefoondiensten meer kunnen aanbieden waardoor een abonnement nutteloos is.

Er is behoorlijk veel vraag naar de 4G frequenties omdat de 3G netwerken in Nederland momenteel niet optimaal werken. Het 3G netwerk kan namelijk het dataverkeer in Nederland nauwelijks aan. Om deze reden bieden de bedrijven dus extra veel om veilig te stellen dat zij een gunstige frequentie op het 4G netwerk weten te bemachtigen.

Voor de Nederlandse overheid klinkt het als muziek in de oren. Kabinet Rutte II staat namelijk voor de taak om flink te snoeien in de uitgaven. Wanneer met de veiling meer dan een miljard euro kan opleveren, scheelt dit weer in de begroting.

Meer informatie over 4G frequenties

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie