Prepaid vs. SIM-only abonnementen onder jongeren

Prepaid vs SIM-only abonnementen

Iedereen herkent het waarschijnlijk, je bent ongeveer 12/13 jaar oud en je krijgt eindelijk de eerste mobiele telefoon voor jezelf inclusief een prepaid simkaart. Iedere maand opnieuw naar de supermarkt om jouw beltegoed op te waarderen met het zakgeld dat verkregen via je ouders. De tijd dat je een prepaid simkaart krijgt bij je eerste mobiele telefoon (tegenwoordig altijd een smartphone) lijkt voorbij te zijn, voorheen maakte ouders deze keuze bewust zodat kinderen kunnen wennen aan het gebruik van de mobiele telefoon en niet onopgemerkt veel ongewenste kosten kunnen gaan maken.

Wanneer je beltegoed op is kun je eigenlijk direct niets meer met jouw smartphone, zo leren ze dus omgaan met geld en smartphones. Als we het onderzoek van de ACM (Autoriteit, Consument en Markt) mogen geloven lijkt deze tijd zeker voorbij. Het aantal sim only abonnementen in Nederland neemt gestaag toe en dat gaat ten koste van het aantal prepaid aansluitingen. Natuurlijk is dit onderzoek uitgevoerd onder veel verschillende leeftijdsgroepen, echter kwam in hetzelfde onderzoek ook naar voren dat met name de kinderen die voorheen voorzien werden van een prepaid herlaad kaart, daar nu een sim only abonnement voor in de plaats krijgen in veel gevallen.

Hieronder een duidelijk overzicht waarin de verhouding prepaid simkaart vs. SIM-only de trend duidelijk te zien is.

Marktverwachting & IoT

Een andere doelgroep die heel veel gebruik maakt van prepaid simkaarten zijn de senioren, hier wordt momenteel nog wel regelmatig voor een prepaid aansluiting gekozen maar dit zal volgens de marktverwachtingen ook niet lang meer duren voor dit patroon om zal slaan. Er komen namelijk voor de ouderen en binnen de zorg steeds meer producten die zullen gaan communiceren via het mobiele netwerk (Internet of Things).

Stel je bijvoorbeeld voor dat je als ouderen een smartwatch draagt die continu de hartslag monitort en zodra de hartslag plots hard daalt, zal er via een internet verbinding een signaal verzonden naar bijvoorbeeld de Ambulance post of andere hulpverleners. Zo kan de zorg enorm efficiënt ingericht worden, maar voor een continue mobiele internet verbinding is een prepaid simkaart een hele dure oplossing, er zal dus gekozen gaan worden voor een postpaid abonnementsvorm.

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie