Kinderen en smartphone slechte combinatie?

Veel kinderen hebben tegenwoordig hun eigen smartphone met internetabonnement. Dat komt ook door het feit dat er tegenwoordig goedkope mobiele abonnementen zijn met toegang tot snel internet. Handig, denken veel ouders, want zo zijn se altijd bereikbaar mocht er iets aan de hand zijn. De kinderen gaan naar een feestje, bellen als ze daar aangekomen zijn, en bellen opnieuw als het feestje afgelopen is en ze weer naar huis gaan. Of wat dacht u van sporten? Pa brengt de kinderen naar voetbal of hockey, is de wedstrijd afgelopen en willen de kinderen weer naar huis, dan bellen ze pa of hij ze even op kan komen halen. Reuzehandig natuurlijk, die mobiele telefoons tegenwoordig.

Maar er zit, zoals bij zoveel zaken, ook een keerzijde aan het gebruik van de mobiele telefoon. Zijn onze kinderen verslaafd aan hun Smartphone? Tegenwoordig staren de kinds alleen nog maar naar het schermpje van hun smartphone en zijn zich nog maar amper bewust van hun omgeving. Dat kan natuurlijk voor ongewenste en gevaarlijke situaties leiden.

Slecht voor de concentratie?

Ook op school tijdens de pauzes, maar ook onder schooltijd tijdens de les, wordt er driftig gebruik gemaakt van de Smartphone. De kinderen appen elkaar zelfs tijdens de les terwijl ze bij elkaar in de klas zitten. Dat het gebruik van de mobiele telefoon tijdens de lessen de concentratie niet bevordert moge duidelijk zijn. De leraar of lerares die les staat te geven wordt soms niet eens meer gehoord en dat bevordert natuurlijk niet het leren begrijpen van de lesstof. Gelukkig zijn er hier en daar scholen die ieder gebruik van de Smartphone tijdens de lessen compleet verbieden. Ze mogen dan hooguit aan het eind van de les worden gebruikt om het huiswerk in te noteren wat meegegeven wordt door de leraar of lerares.

Gevaarlijk in het verkeer

Ook lopend, op de fiets en zelfs op de brommer wordt er nog naar het scherm van hun smartphone gekeken. Want stel je voor dat we iets missen op Facebook of andere Social Media. Ook dat kan voor gevaarzetting zorgen, want ook nu is de concentratie veel minder dan zonder gebruik van de smartphone. Kinderen zien de weg voor zich niet goed, horen het verkeer om zich heen niet meer, althans zijn zich daar amper meer van bewust, letten gewoon veel minder op in het verkeer als ze hun smartphone gebruiken. Er is nog geen wet die het gebruik van mobiele telefoons op de fiets verbiedt, dat in tegenstelling tot het gebruik van een mobiele telefoon in de auto. Maar wellicht is het verstandig als een dergelijke wet zou worden aangenomen.

Over Gerard

Zie ook

SIM Only wordt steeds voordeliger

Uit een onderzoek, dat begin 2016 werd uitgevoerd door Deloitte, bleek dat de SIM only …

Geef een reactie