Patentenoorlog ook op het Windows Phone 8 platform van start gegaan

23 november 2012

Tegenwoordig zijn rechtszaken tussen smartphone leveranciers over potentiële inbreuk op patentrechten schering en inslag. Vooral Apple heeft de reputatie als bedrijf dat angstaanjagender in de rechtszaal dan als electronica fabrikant gekregen dankzij de rechtszaken tegen Samsung, HTC, Google en talloze andere electronica producenten.

Voorheen bleek de strijd vooral tussen iOS (Apple) en Android (Samsung, HTC en Google) te gaan maar op het kleinere Windows Phone platform gaan nu vergelijkbare rechtszaken van start. Nokia heeft namelijk bekend gemaakt dat het HTC gaat aanklagen vanwege inbreuk op maar liefst 32 patenten van Nokia.

De boosdoener is de HTC 8X, het top model van de eerste generatie Windows Phone 8 toestellen van HTC. Na het onthullen van de HTC 8X werd al druk gespeculeerd dat Nokia een rechtszaak zou aanspannen tegen HTC. De HTC 8X lijkt namelijk sprekend op de Nokia Lumia 920.

Nokia geeft aan dat het toestellen inderdaad in uiterlijk ook op elkaar lijken maar de rechtszaak gaat voornamelijk over technische zaken. Nokia heeft in de loop van de jaren een flink aantal patenten weten op te bouwen waardoor het bedrijf in dezelfde luxe positie zit als Apple. Alhoewel de patenten over bijvoorbeeld het weergeven van de kalender, database synchronisatie en methodes voor het reduceren van energieverbruik.

Het feit dat de HTC 8X sprekend op de Nokia Lumia 920 lijkt, zal voor Nokia een behoorlijk voordeel zijn. Rechters zijn niet altijd even technisch aangelegd waardoor het visuele aspect een hoofdrol kan spelen. HTC tekende een week geleden nog een overeenkomst met Apple waarbij de rechtszaken tegen HTC komen te vervallen. HTC hoopte zich vooral op het ontwikkelen van smartphones te richten. Het ziet er naar uit dat Nokia HTC dit niet gunt.

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie