GSM abonnementen nog steeds populair in België

GSM abonnementen

Bij onze zuiderburen is het nog steeds erg populair onder de consument om een nieuwe telefoon te kopen bij het afsluiten van een smartphone abonnement waar er in Nederland tegenwoordig steeds vaker gekozen wordt voor een los toestel i.c.m. met een SIM only abonnement. In dit artikel lichten wij de verschillen tussen de Nederlandse en Belgische markt uit en waarom deze keuzes gemaakt worden door de consument.

Nederlandse telecom markt

De Nederlandse telecom markt loopt (zoals in veel markten) redelijk ver voor op de Belgische markt, denk aan zaken als: meer providers en/of aanbieders/leveranciers en dus hogere concurrentiestrijd. Tegenwoordig is het voor een telecom provider heel erg lastig om onderscheidend te zijn, iedere provider beschikt immers over een kwalitatief netwerk met 4G, goede klantenservice etc. Daarom wordt er vaak automatisch op prijs geconcurreerd wat de markt in Nederland heel anders maakt dan in Belgie.

Wat is er namelijk gebeurd door de enorme concurrentiestrijd, de sim only abonnementen zijn relatief goedkoop geworden omdat daar relatief weinig marge op zit t.o.v. andere producten, zo proberen ze klanten dus te binden aan hun als provider. Vervolgens kunnen ze natuurlijk proberen telefoon abonnementen en overige abonnementen met hogere marges te gaan verkopen aan dezelfde klant. Echter zit de consument hier helemaal niet op te wachten en kiezen ze juist massaal voor de goedkopere SIM only abonnementen. Er wordt een los toestel gekocht (eenmalig dure aanschaf) of zelfs een tweedehands smartphone die nog in goede staat verkeerd en er wordt vervolgens een sim only abonnement (maandelijks lage lasten) afgesloten.

België telecom markt

De Belgische markt daarentegen heeft veel minder concurrentie waardoor de prijzenslag daar ook nog niet aan de gang is. Hierdoor is het voor veel mensen nog steeds interessant om een nieuwe telefoon te kopen bij een abonnement.

Over Gerard

Zie ook

Geen smartphone meer tijdens het fietsen

We wisten dat het er aan zat te komen, maar nu is het zover. Vanaf …

Geef een reactie