30 januari 2013 T-Mobile biedt ook 4G voor iPhone gebruikers aan

30 januari 2013

Omdat de KPN het 4G netwerk op de 800 mHz band uitrolt, was het maar de vraag of Apple’s iPhones en iPads gebruik kunnen maken van dit snelle netwerk. T-Mobile heeft nu aangekondigd dat zij 4G uitrollen op de 1.800 mHz band zodat ook de iPhone en iPad gebruikers de beschikking kunnen krijgen over supersnel mobiel internet. De bouw van het 4G netwerk maakt deel uit van een grootschalig netwerk plan en zal in fases plaatsvinden. T-Moble zal in augustus starten met de aanleg van het 4G netwerk op de 1.800 mHz band en streeft naar landelijke dekking in de tweede helft van 2014.

Tijdens de frequentieveiling in 2012 heeft T-Mobile bewust gekozen voor de aanschaf van licenties op de 900 en 1.800 mHz band. In totaal heeft het bedrijf 15 nieuwe vergunningen in de wacht gesleept die het mogelijk maken om de kwaliteit van het T-Mobile netwerk verder uit te breiden. Zeker 60 procent van hun klanten maakt gebruik van een smartphone. Een aanzienlijk deel van deze klanten beschikt over de iPhone waardoor T-Mobile grote belangen hecht aan de uitrol van het 4G netwerk op de 1.800 mHz band. Hiernaast ondersteunen alle smartphones die nu in omloop zijn het supersnelle internet op deze frequentie. De KPN heeft eerder bewust voor de 800 mHz band gekozen omdat dit signaal gemakkelijker door obstakels zoals muren gaat en betere dekking in landelijke gebieden geeft.

Naast de uitrol van het 4G netwerk op de 1.800 mHz band hecht T-Mobile ook veel waarde aan de aanleg van het 4G netwerk op de 900 mHz band. Door gebruik te maken van deze twee frequenties kan T-Mobile, zowel binnenshuis als in landelijke gebieden, zorg dragen voor een goed bereik en een hoge kwaliteit van het supersnelle internet. Eerst zal T-Mobile extra aandacht geven aan de uitrol van het 4G netwerk op de 1.800 mHz band omdat zij reeds beschikken over de goede infrastructuur voor het inrichten van 4G op deze frequentie. Het bedrijf heeft een landelijk netwerk met bestaande zendmasten die relatief eenvoudig kunnen worden aangepast om 4G mogelijk te maken.

De aanleg van het T-Mobile 4G netwerk is een deel van een grootschalig plan “Samen Meer Bereiken”. Hierin werkt T-Mobile samen met zijn klanten om het netwerk voor te bereiden op de toekomst. Vooral door de groei van het dataverkeer ontstaan er steeds meer druk op het netwerk. Door samen te werken met zijn klanten, kan T-Mobile deze drukpunten duidelijk in kaart brengen en waar nodig ook verbeteringen aanbrengen.

T-Mobile’s focus ligt voornamelijk op:
– Het uitbreiden van de capaciteit van bestaande zendmasten
– Vervangen van bestaande antennes door nieuwe generatie antennes
– Plaatsen van ‘small cells’ om piekbelastingen op te vangen
– Aanbrengen van kleine antennes voor optimaal bereik in gebouwen

Meer informatie over 4G frequenties

Bron: T-Mobile (NL en COM), Telecompaper, Opta en kennisplatform Nederland

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie