25 januari 2013 Nokia neemt afscheid van het Symbian besturingssysteem

25 januari 2013

Tot 2011 was het Symbian besturingssysteem wereld’s grootste smartphone platform. In dat jaar werd deze leidende marktpositie overgenomen door het Android besturingssysteem. De laatste versie van Symbian werd in het vierde kwartaal van 2010 gelanceerd er werd hoofdzakelijk door Nokia in de markt gebracht.

Op 11 februari 2011 kondigde Nokia aan dat zij het Windows Phone besturingssysteem als primair platform hadden gekozen. Het Symbian besturingssysteem werd vanaf dat moment alleen nog gezien als een franchise platform waar andere producenten gebruik van konden maken. De laatste Nokia smartphone met het Symbian besturingssysteem was de Nokia 808 PureView die het levenslicht zag op 27 februari 2012. De latere smartphones van Nokia, met het Windows Phone besturingssysteem, hebben Symbian definitied naar de achtergrond verdrongen.

In het laatste kwartaal van 2012 was Symbian slechts goed voor een marktaandeel van 2,6 procent terwijl Android voor een marktaandeel tekende van meer dan 72 procent. Met de adoptie van het Windows Phone besturingssysteem heeft Nokia een goede stap gezet in de moderne smartphone markt, er werden meer dan 4,4 miljoen Lumia smartphones in het vierde kwartaal van 2012 verkocht. In hetzelfde kwartaal werden ook meer dan 2,2 miljoen Symbian toestellen verkocht. Echter heeft Nokia de verwachting dat het aandeel van Symbian in de smartphone markt vanaf het eerste kwartaal van dit jaar sterk zal gaan afnemen. Tijdens het vierde kwartaal van 2012 boekte Nokia een winst van 202 miljoen Euro, een enorme winst ten opzichte van het verlies van 1 miljard Euro over hetzelfde kwartaal van 2011!

Tijdens de publicatie van deze kwartaalcijfers heeft het management van Nokia bekend gemaakt dat het bedrijf vanaf heden geen smartphones met het Symbian besturingssysteem zal lanceren. Jarenlang was Symbian het toonaangevende platform in de wereld van mobiele communicatie, een tijdperk dat nu definitief wordt afgesloten.

Bron: Nokia, Digitimes, Tech Week, Forbes en C-Net

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie