Home / Algemeen Telecom Nieuws / 20 februari 2013 John Karlin, de bedenker van de key-pad, is overleden

20 februari 2013 John Karlin, de bedenker van de key-pad, is overleden

20 februari 2013

Iedereen heeft wel eens een afbeelding gezien van de ouderwetse telefoon met de zogenaamde draaischijf waarmee je nummer kon ingeven. Eind 50’er jaren verschenen de eerste telefoons met druktoetsen (Key-pad). De bedenker van deze key-pad, John Karlin is op 28 januari 2013, op leeftijd van 94 jaar, overleden.

John Karlin was een industriële psycholoog die als pionier in de ingenieur werkzaam was in de toepassing van de menselijke factor in elektronica. Vlak na de tweede wereld oorlog trad hij in dienst van Bell Labs, waar hij leiding gaf aan de door hem oprichtte “Human Factors Engineering” afdeling. In 1977, toen hij nog steeds bij Bell Labs werkte, ging Karlin met pensioen. Op 28 januari 2013 overleed hij betrekkelijk anoniem.

Of je nu een huistelefoon op een mobiele telefoon (smartphone) neemt om iemand te bellen, in beide gevallen heb je te maken met de key-pad die door John Karlin ontwikkeld is. Deze uitvinding is ook terug te vinden in bijvoorbeeld de magnetron en een toetsenbord, maar speelt ook een belangrijke rol als je in de winkel elektronisch betaald. Eigenlijk valt de key-pad niet eens meer op omdat, waar je ook komt, de toetsen altijd in dezelfde familiaire volgorde staan.

Wat veel mensen eigenlijk ontgaat is dat, voorafgaande aan deze uitvinding, vele jaren uitvoerige studie zijn uitgevoerd. John Karlin bracht alle menselijke eigenschappen in kaart als het gaat om het gebruik van elektronisch apparatuur. Is het lezen van links naar rechts en boven naar beneden wel logisch voor de mens? Hoe gebruiken mensen de vingers als ze een aantal toetsen moeten indrukken, is het positioneren van de functietoetsen onderaan wel logisch? Zo heeft Karlin nog honderden menselijke eigenschappen in beeld gebracht die uiteindelijk tot de ontwikkeling van de key-pad is gekomen. In die tijd een enorme innovatie in de elektronica, maar voor ons een doodnormale manier van nummers intoetsen. De ondergewaardeerde pionier John Karlin is helaas overleden. Nu is het afwachten wanneer de vraag “Draai jij dat nummer even?” niet meer gebruikt zal worden.

Bron: New York Times, Mobiledia, Bell Labs en Digitimes

Over Gerard

Zie ook

Meer internetverbruik met Sonos en de Google Assistant

Het bedienen van Sonos wordt steeds gemakkelijker. Helemaal nu deze ook is samengevoegd met de …

Geef een reactie