19 juli 2013 Voldoet het 4G netwerk van de KPN wel aan de minimale specificaties van 4G volgens de Internationale Telecommunicatie Unie?

18 juli 2013

De KPN ligt ver voor op het schema van het uitrollen van het 4G netwerk waardoor sinds kort al 50 procent van de KPN abonnees beschikken over het 4G netwerk. Echter, als we de maximale dataoverdrachtsnelheden van dit KPN netwerk vergelijken met de definitie van de 4G technologie volgens de Internationale Telecommunicatie Unie, biedt de KPN dan ook werkelijk de 4G technologie aan?

De term 4G staat voor een verzameling van de vierde generatie cellulaire date technologieën en wordt ook wel “IMT-Advanced” of “International Mobile Telecommunications Advanced” genoemd. Het eerste 4G netwerk was al in 2005 in Zuid Korea beschikbaar onder de naam WiMAX en werd in de daarop volgende jaren over Europa uitgerold. Uiteindelijk was het 4G netwerk in de Verenigde Staten in 2009 en in enkele Europese landen in 2010 voor het eerst beschikbaar.

Alle 4G standaarden moeten voldoen aan een lijst van specificaties die door de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) zijn voorgeschreven. Zo moeten alle 4G technologieën minstens een piek data overdrachtssnelheid van 100 Mbps voor draadloze verbindingen en 1 Gbps voor vaste verbindingen ondersteunen. Onder druk van voornamelijk de Noord Amerikaanse providers heeft de ITU in januari de specificaties naar beneden bijgesteld zodat uiteindelijk HSPA+, WiMAX, en LTE ook als 4G technologie aangemerkt kunnen worden. Binnenskamers beschouwt het ITU het LTE Advanced echter als de enige werkelijke 4G.

Net zoals bij de 3G standaard is er bij de 4G technologie sprake van verschillende technologieën die aan de 4G standaard voldoen. Zo is WiMAX de populaire standaard in Azië en Oost Europa terwijl HSPA+ en LTE (Long Term Evolution) erg populair is in Noord Amerika en West Europa.

De standaarden:

Technologie

LTE Advanced

3GPP LTE

WiMAX

HSPA+

3G

Max. Download

1 Gbit/s

50 Mbit/s

128 Mbit/s

168 Mbit/s

14.4 Mbit/s

Max. Upload

500 Mbit/s

100 Mbit/s

56 Mbit/s

22 Mbit/s

5.76 MBit/s

De internationale 4G specificaties van de Internationale Telecommunicatie Unie betekenen dat minstens een piek data overdrachtssnelheid van 100 Mbps voor draadloze verbindingen moet worden geboden. Als de KPN een piek data overdrachtssnelheid van 50 Mbps biedt, mag de KPN deze technologie dan ook 4G noemen of is het netwerk van de KPN dan slechts 4G gereed (4G Ready)?

KPN lanceert het werkelijke 4G LTE-advanced netwerk binnen 7 jaar

Bron: Internationale Telecommunicatie Unie, KPN, Wikipedia, Belkostenwijzer

Over Gerard

Zie ook

Winkels Vodafone dicht in verband met Corona virus

Niet alleen de winkels van T Mobile en KPN gaan dicht in verband met het …

Geef een reactie