16 april 2013 4G netwerk veroorzaakt mogelijk TV-storingen in Londen

16 april 2013

In de Britse hoofdstad Londen veroorzaakt het 4G netwerk mogelijk problemen bij de ontvangst van de digitale ethernetkanalen van ‘Freeview’ televisie. In Londen wordt 4G op de 800 mHz aangeboden en deze frequentie licht dicht bij de frequentie waarop de ‘Freeview services’ actief is. Om deze reden starten de Britse telecom providers een groot onderzoek waarbij 170.000 huishoudens en bedrijven in Zuid-Oost Londen zijn betrokken. De nieuwe overkoepelende netwerkorganisatie at800, speciaal hiervoor in het leven geroepen door de Britse mobiele providers, zal toezicht houden op dit onderzoek. Met dit onderzoek willen de verzamelde Britse telecombedrijven mogelijke problemen bij de verdere uitrol van het 4G netwerk voorkomen.

In Nederland is onlangs de KPN begonnen met het uitrollen van het 4G netwerk op de 800 mHz frequentie. Ook omdat de Nederlandse telecom providers en televisie aanbieders goede afspraken hebben gemaakt over het frequentiebeheer, zijn er geen noemenswaardige storingen waargenomen. De KPN heeft, in verband met de gemaakte afspraken, de uitzendfrequenties van Digitenne gewijzigd en plaatsen kabelproviders belangrijke servicediensten op de frequenties die dicht bij het 4G frequentiespectrum liggen.

Hiernaast worden de ontwikkelingen in de 4G markt nauwlettend in de gaten gehouden door de nieuwe toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze organisatie is op 1 april jongst leden ontstaan uit een fusie tussen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Consumentenautoriteit en de telecomtoezichthouder OPTA.

Meer informatie over 4G in Nederland

Bron: Politicus UK, The Independent, Freeview Television,  Economie Nieuws en TotaalTV

Over Gerard

Zie ook

Slim smartphone gebruik in het buitenland

Hoewel sinds de zomer van 2017 binnen de EU geen extra roaming kosten meer in …

Geef een reactie